Home VestiBiznis & Finansije Forum o vodi: Projekat crpljenja vode iz Sahare

Forum o vodi: Projekat crpljenja vode iz Sahare

by bifadmin

Libija je u Istanbulu, na Svetskome forumu o vodi, predstavila projekt crpljenja vode iz Sahare koja bi se zatim kanalima usmeravala prema gradovima na obali, a ukupno bi stajao 33 milijarde dolara.

To je prvi put na nekom svetskom skupu da su libijski predstavnici objavili svoj projekat ‘Great Man-Made River’ započet ranih 80-ih godina, za koji neki stručnjaci smatraju da je krajnja ludost.

Studije su pokazale da je projekat ekonomičniji od drugih, na primer od gradnje tvornica za desalinizaciju vode ili uvoza vode iz Evrope, rekao je u Istanbulu Favzi al-Šarif Saeid, predstavnik libijske uprave za podzemne vode, napominjuči da bi zalihe vode trajale tačno 4860 godina.

Po projektu bi trebalo položiti 4.000 km divovskih cevi obima četiri metra kojima bi se voda iz pustinje dopremala na sever, u gradove na obali gde živi većina od 5,7 miliona stanovnika.

Na Svetskom forumu o vodi Libijci su projekt predstavili kao „osmo čudo svijeta“, ali brojni stručnjaci sumnjaju u njegovu isplativost i održivost.

Voda koja bi se crpila iz ležišta pod Saharom ne bi se nikad obnovila, upozorava Mark Smit, stručnjak Međunarodnog saveza za očuvanje prirode. On tvrdi da bi unosnije bilo kupovati hranu tamo gde se izvori mogu obnoviti.

Britanski pisac Fred Pirs u svojoj knjizi o nestašici vode osvrće se i na libijski faraonski projekat. „Zbog ogromnih početnih ulaganja i sve skupljeg crpljenja vode, jer bi se moralo crpsti sve dublje i dublje u pustinji, cena žita proizvedenog pomoću saharske vode bila bi najviša na kugli zemaljskoj“.

Pročitajte i ovo...