Home VestiBiznis & Finansije Ukidanje smrtne kazne zbog krize?

Ukidanje smrtne kazne zbog krize?

by bifadmin

Od 36 saveznih država u SAD koje i dalje primenjuju smrtnu kaznu, četvrtina razmatra da je ukine već ove godine, ali ne zbog moralnih, već zbog finansijskih razloga, navodi Dojče vele pozivajući se na izveštaje svetskih agencija.

U vreme kada se zbog recesije budžeti režu na sve strane, a istraživanja pokazuju da doživotna robija iziskuje značajno manje troškove od smrtne kazne, osuđenici na smrt u Americi dobijaju šansu da postanu dobitnici svetske ekonomske krize. Tako je vlada Kanzasa saopštila prošle nedelje da je osuđenik na smrt 70 odsto skuplji u ovoj državi od „običnog zatvorenika“. U Merilendu, poreznici su odvojili po najmanje 37 miliona dolara za svaku od pet egzekucija izvršenih u ovoj državi od 1978. Bivši kalifornijski sudija Donald Mekartin, poznat u SAD kao „uterivač smrti“, izjavio je da je deset puta jeftinije držati nekoga u zatvoru do kraja života nego osuditi ga na fatalnu injekciju.

Ovaj sada penzionisani sudija objašanjava da je razlog za to što je apelacioni proces bez obzira na specifičnosti svake savezne države predug i preskup i navodi primer Kalifornije, gde je prosečno trajanje apelacionog postupka 20 godina, a u kojoj trenutno 667 osuđenika čeka na izvršenje smrtne kazne. U slučaju smrtne kazne troškovi počinju da se progresivno gomilaju od trenutka kada se takva kazna zatraži zbog striktinih pravila o profilu advokata, troškova obezbeđenja i procesuiranja. Troškovi dalje rastu kada se smrtna presuda izrekne – samica je mnogo skuplja od obične ćelije, briga o takvom zatvoreniku takođe… Nju Džersi je, upravo zbog traćenja vremena i novca prva američka država koja je ukinula smrtnu kaznu 2007. godine.

Pročitajte i ovo...