Home VestiBiznis & Finansije Glas Amerike: Gnevni francuski radnici pribegavaju otmicama šefova u cilju rešenja svojih problema

Glas Amerike: Gnevni francuski radnici pribegavaju otmicama šefova u cilju rešenja svojih problema

by bifadmin

Francuska je, tokom proteklih nedelja, pogođena nizom otmica šefova, jer radnici nastoje da se otmicama svojih šefova iskale gnev povodom ekonomske krize. Novinarka Glasa Amerike Lisa Brajant izveštava da je iznenađujuće da mnogi Francuzi izgleda podržavaju taj način protesta.

Francuska je ponosna na svoj legat protesta, koji potiče iz doba revolucije, pre dva veka. Međutim, danas, Francuzi iskazuju svoj gnev povodom ekonomske krize za koju okrivljuju poslovni establišment – otmicama šefova kompanija.

U proteklim nedeljama, razgnevljeni radnici u oko šest kompanija širom zemlje, koje su iskusile otpuštanja, pritvarali su svoje nadređene – ne u Bastilju, ali ni u hotele. Ovakve otmice obeležene su izvesnom merom pristojnosti. Jedan službenik umešan u otmicu šefa kaže da nije bilo tako loše i dodaje da su oni dobro jeli.

Pa ipak, otmice šefova je ove nedelje osudio francuski predsednik Nikola Sarkozi, zabrinut da bi recesija mogla da isprovocira „proleće masovnog negodovanja“. Francuski šefovi su takođe zabrinuti, kaže Žan Fransoa Rubo, šef sindikata poslodavaca CGPME. Rubo je izjavio za francuski radio da razume strah radnika povodom ekonomske krize, ali je takođe ukazao da su otmice neprihvatljive.

U Francuskoj stopa nezaposlenosti je viša od 8 posto, što je najviši nivo u poslednje dve godine. Gotovo 170 hiljada ljudi je izgubilo posao samo u januaru i februaru. Predsednik Sarkozi je u petak objavio otvaranje novog fonda za prekvalifikaciju otpuštenih radnika. Uz ovakav ekonomski pritisak, nije iznenađenje da mnogi Francuzi podržavaju privremene otmice direktora.

Anketa agencije CSA otkriva da čak 45 posto Francuza veruje da su otmice prihvatljive. Druga anketa organizacije IFOP ukazuje da oko jedne trećine ispitanika podržava otmice šefova, dok 65 posto kaže da razume zašto se one događaju. Samo sedam posto Francuza ih osuđuje.

Žerom Furket, zamenik direktora IFOP-a za anketne studije, objašnjava zašto: Furket kaže da je važno posmatrati otmice šefova u kontekstu ekonomske krize – kompanije se zatvaraju dok nezaposlenost raste. U međuvremenu, Francuzi su gnevni zbog izveštaja o bonusima koje primaju direktori i obimnih otpremnina za šefove koji napuštaju kompanije.

Otmice šefova su najnoviji obrt događaja za ponosnu francusku tradiciju protesta – uključujući ovogodišnje demonstracije širom zemlje, u dva navrata zbog ekonomske krize. Za sada te demonstracije su se izgleda isplatile. U većini slučajeva, umešane kompanije su pristale da obnove razgovore o radničkim platama ili o većim otpremninama za otpuštene.

Ovaj trend se izgleda širi. Gnevni radnici automobilske kompanije Fijat, u Belgiji, zadržali su trojicu menadžera u kancelariji u četvrtak kako bi sa njima vodili pregovore o planiranom zatvaranju radnih mesta. Zadržani menadžeri su kasnije tokom dana pušteni na slobodu.

(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...