Home VestiBiznis & Finansije Glas Amerike: MMF – Možda počinje usporavanje globalnog ekonomskog pada

Glas Amerike: MMF – Možda počinje usporavanje globalnog ekonomskog pada

by bifadmin

Predsednik Međunarodnog monetarnog fonda kaže da usporavanje obalne ekonomije preti da poništi uspehe koje su mnoge zemlje postigle u protekloj deceniji. Ipak, Dominik Stros-Kan je rekao da je oporavak u 2010. moguć ako zemlje nastupe zajedno i usvoje smernice za prekid recesije, bez obzira što je uveren da će globalni rast u 2009. ostati u negativnoj zoni.

Ekonomistu ističu povremene skokove na Vol stritu kao dokaz da je najgore možda prošlo. Međutim, predsednik MMF-a, Dominik Stros-Kan, kaže da je 2009. suštinski izgubljena godina, uprkos znacima da se globalni pad možda usporava.

„2009. će biti grozna godina i bez obzira na ono što se sad događa, to je već gotovo. Globalni rast će biti duboko negativan. Mislim da su svi dobro razumeli ideju da smo mi sada uistinu suočeni sa prvom globalnom krizom,“ kaže Stros-Kan.

Bivši francuski ministar finansija je u Nacionalnom novinarskom klubu u Vašingtonu rekao da će oporavak zavisiti od doslednog i usaglašenog reagovanja međunarodne zajednice. Stros-Kan ukazuje da je globalno usporavanje bilo posebno teško u zemljama u razvoju, koje su doživele naglo smanjenje izvoza.

„Sve to preti da poništi sve što je na tržištima koja se pomaljaju postignuto tokom protekle decenije, a moguće je da je to još važnije u nisko razvijenim ekonomijama.“

Stros-Kan kaže da će pokušaji podsticanja globalne potražnje doživeti neuspeh, ako ne dođe do brzog odmrzavanja kreditnih tržišta. On kaže da bi kriza mogla da gurne milione ljudi nazad u siromaštvo. Stros-Kan je rekao da je nedavi sastanak Grupe 20 u Londonu bio veoma uspešan, istakavši da je „dobra vest“ sama rešenost svetskih lidera da se uhvate u koštac sa zajedničkim problemom.

„Dobra vest je i to što slobodan pad u globalnoj ekonomiji možda počinje da jenjava. Oporavak, što govorimo već mesecima, prema našim predviđanjima može da se ostvari u prvoj polovini 2010.“

Međunarodni monetarni fond je prošlog meseca predvideo da će se svetska ekonomija smanjiti za 0,5 do 1 odsto. Međunarodne finansijske institucije treba da objave novu prognozu uoči svog prolećenog sastanka krajem meseca.

(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...