Home VestiBiznis & Finansije Poslovni: Delta ne odustaje od kupnje Mercatora

Poslovni: Delta ne odustaje od kupnje Mercatora

by bifadmin

Mercator je Delta holdingu zanimljiv i zbog 11 posto udjela, koji taj slovenski trgovački lanac ima na srpskom tržištu.

Budući da je beogradski Delta holding gotovo sigurno propustio priliku na slovensko tržište ući preko gradnje trgovačkog centra u sklopu projekta Stožice, ambicije tvrtke Miroslava Miškovića preorijentirale su se na kupnju dijela Mercatora. U kompaniji tvrde da intenzivno pregovaraju o kupnji toga trgovačkog lanca, koji pokriva 11 posto srpskoga maloprodajnog tržišta, s tendencijom daljnjeg proširenja u toj državi.

Prodaja trgovina

Za Mercator su, međutim, zanimanje navodno iskazale i druge kompanije poput Agrokora Ivice Todorića te Orbica Branka Roglića. Deltini izgledi da kupi 48 posto Mercatorova kapitala smanjeni su nakon što je postalo jasno da se kompanija nalazi u teškim financijskim prilikama. Osim 700 milijuna eura kredita, Delta duguje dobavljačima još 400 milijuna eura na ime neplaćene robe. Kašnjenje iznosi više od šest mjeseci, što je pojedine dobavljače, poput Coca-Cole, natjeralo da prekinu opskrbu Deltinoj maloprodajnoj mreži. Unatoč neprilikama u Delti se nastoje na sve moguće načine ugurati u Mercatorovu vlasničku strukturu jer bi time postali regionalni lider u trgovini. Vlasnik kompanije Miroslav Mišković kod srpskih vlasti izborio je da novac namijenjen podmirenju dugova dobavljačima ide preko trgovačkih lanaca. To mu omogućava da ga preusmjeri u kupnju Mercatorovih dionica. Mišković je povukao i niz drugih poteza namjeravajući postići dva cilja. Prvi je pribavljanje financijskih sredstava, a drugi smanjenje nazoćnost njegove kompanije na srpskom maloprodajnom tržištu kako bi izbjegao opasnost da se službeno utvrdi da Delta ima monopol. Delta je ponudila na prodaju 69 trgovina koje su se nalazile u nekadašnjem C marketu, te dio svoga zemljišta. Tako bi se, uz povećanje kapitala potrebnog za sudjelovanje u natjecanju za Mercatorove dionice, oslobodio dio srpskog tržišta. U ostvarivanju plana Miškoviću probleme prave bivši mali dioničari C marketa, koji su na pritisak vlade, čiji je predsjednik bio Vojislav Koštunica, svojedobno morali prodati dionice Delti za 300 eura po dionici.

Niska cijena
Tako je Delta kupila C market, najveći tamošnji trgovački lanac, za 45 milijuna eura. Mali dioničari podnijeli su tužbu beogradskom Trgovačkom sudu, kojom traže trostruko veći iznos za dionice, tvrdeći da je prethodna prodaja bila protuzakonita. Spor pred Trgovačkim sudom nije završen, pa su mali dioničari zatražili da se, do donošenja sudske presude, stopira ponuđena prodaja 69 trgovačkih objekata. Sud je, međutim, izbjegao izričito donijeti zabranu. Takav je stav suda bio očekivan s obzirom na velik utjecaj koji Mišković ima na odlučivanje državnih institucija. U međuvremenu je srpska javnost zaokupljena informacijama o pogodnostima koje su dosad imali najveći beznismeni, pri čemu je Mišković imao status najpovlaštenijeg tajkuna.

(www.poslovni.hr)

Pročitajte i ovo...