Home VestiBiznis & Finansije Glas Amerike: SZO i SAD proglasile vanredno stanje zbog svinjskog gripa

Glas Amerike: SZO i SAD proglasile vanredno stanje zbog svinjskog gripa

by bifadmin

Svetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost zbog moguće pandemije svinjskog gripa dok raste broj potvrdjenih slučajeva te bolesti u Meksiku i SAD, a potvrđeni su i prvi slučajevi u Kanadi.

Administracija predsednika Obame proglasila je zdravstveno vanredno stanje kako bi mobilisala federalne i kapacitete saveznih država u borbi protiv te zarazne bolesti.

Svetska zdravstvena organizaci je u nedelju saopštila da svinjski grip predstavlja zdravstvenu vanrednu situaciju od medjunarodnog značaja. Pomoćnik direktora SZO Keidži Fukuda razgovorao je o tome sa novinarima putem vide linka iz Ženeve. «Zatražili smo od svih zemalja da povećaju svoj nadzor i oprez kako bi mogli što pre da utvrdimo da li se ovaj virus širi ili ne» rekao je Fukuda.

Visoki zvaničnik SZO je dodao da su tipovi virusa otkriveni u Meksiku i SAD slični mada su simpotmi oboljenja u Meksiku ozbiljniji od onih u SAD. Meksiko je proteklih dana zabeležio više desetina smrtnih slučajeva od oboljenja koje liči na grip mada nije poznato da li se u svim slučajevima zaista radi o svinjskom gripu. Fukuda je dodao da odredjeni tipovi svinsjkog gripa mogu da postanu manje ili više virulentni tokom vremena zahvaljujući mutacijama virusa izazivača koje je teško predvideti.

Nekoliko minuta posle saopštenja Fukude američki zvaničnici su proglasili zdravstveno vanredno stanje u odgovor na najmanje 20 poznatih slučajeva svinjskog gripa u pet saveznih država. Na brifingu za medije u Beloj kući sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano izjavila je da je federalna vlada preduzela ovaj korak kako bi uvela sve mere potrebne za suočavanje sa pretnjom ove bolesti uključujući stavljanje na raspolaganje saveznim državama više miliona doza antivirusnih medikamenata. Napoliatno je takođe apelovala za podršku javnosti.

«Vlada ne može da reši ovaj problem sama. Potrebno je da svi preuzmu deo odgovornosti. Ako ste bolesni ostanite kod kuće. Perite ruke i preduzimajte sve potrebne korake koji će nam omogućiti da ograničimo broj ljudi koji mogu da obole,» rekla je Napolitano.

SZO, međutim, tvrdi da je međunarodna zajednica danas mnogo bolje pripremljena za borbu protiv zaraznih bolesti nego ranije zahvaljujući merama preduzetim za suzbijanje ptičjeg gripa proteklih godina. Među tim merama su i bolji nadzor i zalihe antivirusnih lekova za borbu protiv pandemija.

Kanada je treća zemlja koja je prijavila nekoliko slučajeva svinsjkog ghripa u blažoj formi – u Novoj Škostkoj i Britanskoj Kolumbiji, dok se mogući novi slučajevi ispituju u Francuskoj i Novom Zelandu.
(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...