Home VestiBiznis & Finansije BBC: Kriza u Britaniji i Španiji

BBC: Kriza u Britaniji i Španiji

by bifadmin

Britanska privreda se se i dalje ubrzano smanjuje a posebno je teško pogođena automobilska industrija.

Broj novoproizvedenih automobila u Britaniji u martu je upola manji nego istog meseca prošle godine zbog drastičnog pada tražnje. Ukupno, proizvodnja u Britaniji je opala za 1,9% u prvom kvartalu 2009. godine što je najveći takav pad u poslednjih 30 godina.

Analitičari kažu da se kriza produbila u Britaniji uprkos tome što je vlada „upumpala“ skoro 30 milijardi dolara u privredu.

Skok nezaposlenosti u Španiji

Nezaposlenost u Španiji, koja je već najveća u Evropi, ponovo je porasla na ukupan broj od više od četiri miliona ljudi. Stopa nezaposlenosti u Španiji je sada 17,4% što je dva puta više od proseka u Evropskoj uniji.

Najteže pogođeni sektor španske privrede je građevinarstvo koje je doživelo krah u uslovima finansijske krize i padom tražnje zbog skupljih poslovnih i stambenih kredita.

MMF traži brze mere

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Dominik Straus Kan, izjavio je da SAD i zapadna Evropa moraju da ubrzaju konsolidaciju svojih bankarskih sistema da bi oporavak globalne privrede uopšte mogao da počne.

U intervjuu za BBC, Dominik Straus Kan je rekao da iskustvo iz bankarskih kriza u zemljama kao što je Japan pokazuje da „što se više odlažu bolne mere, odlaže se i oporavak ukupne privrede“. Šef MMF-a kaže da bi oporavak svetske privrede mogao da počne u prvoj polovini 2010. godine ali samo pod uslovom da bankarski sistem bude brzo konsolidovan. On je takođe rekao da je uveren da će obezbediti 500 milijardi dolara do kraja godine za koje je rekao da su Fondu neophodne za pomoć siromašnijim zemljama da se izbore sa krizom.
(www.bbc.co.uk

Pročitajte i ovo...