Home VestiBiznis & Finansije Izmene zakona raduju crnogorske manjine

Izmene zakona raduju crnogorske manjine

by bifadmin

Prema Vijestima, i Crna gora polaže ispite pred komisijom iz EU – izmenjeni zakon o upotrebi nacinonalnih simbola (koji su manjine u ovoj zemlji željno iščekivale) sredinom godine trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru.

Razlog za izmene bio je, osim neusaglašenosti sa Ustavom donetim pre devet godina, i potreba za preciznijim definisanjem upotrebe nacionalnih simbola u jedinicama lokalne samouprave.

Crnogorska javnost već duže vreme bruji o promenama zakona, a Srđan Milić (SNP) je još 2007. godine vodio razgovore sa predstavnicima muslimanske manjine u Crnoj Gori, u vezi sa suzbijanjem diskriminacije. Naredne godine, Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava pripremilo je strategiju manjinske politike, kako bi se pospešila integracija manjina, bez nepotrebne asimilacije. Fokus je bio na pravnoj zaštiti manjina, i prepravkama zakonskih spisa koji nisu precizno regulisali njihovu političku participaciju.

Do sada je po zakonu bilo dozvoljeno manjinama, koje zapravo čine većinski deo stanovništva u određenim oblastima, da u danima državnih praznika ispred jedinica lokalne samouprave ističu nacionalne simbole, ali u ostalim situacijama nije, iako je to ustavom zagarantovano pravo. Izgleda da će u ovom polju doći do izmena, ali crnogorska vlada još nije na sajtu objavila zvanično obaveštenje.

Pročitajte i ovo...