Home VestiBiznis & Finansije Politička previranja na Tajlandu

Politička previranja na Tajlandu

by bifadmin

Na Tajlandu situacija podseća na našu devedesetih, kante gore na ulicama, zastave se vijore, a najnoviji antirežimski protesti odneli su dva života.

Političke tenzije rastu otkad je bivši premijer Taksin Šinavatra pre tri godine smenjen od strane vojske, optužen da je zloupotrebio moć, ali je i dalje omiljen među siromašnima i manje obrazovanima. Međutim, nisu svi na ulicama – urbaniji slojevi i elite su odane kralju.

Zato je na Tajlandu situacija komplikovana – država je podeljena na tri struje, a ništa se ne rešava na demokratski način. Otkad je populistički lider Taksin zbačen sa vlasti vojnim pučem, njegove snage su pokušale da formiraju novu Vladu ali su ovi pokušaji sprečeni serijom sudksih pučeva. Oni sada žele da na ulicama sruše trenutnu Vladu.

Tajland je inače zemlja sa burnom prošlošću. Otkad je uspostavljena apsolutna monarhija 1932. godine, serijom vojnih pučeva dogurali su do parlamentarne monarhije, međutim nikad do vladavine prava. Poslednje promene načinila je, po običaju vojna hunta, dok je bivši premijer Taksin bio na zasedanju UN u Nujorku. Naime, oni su tenkovima i silom „dobili“ vlast i proglasili kralja privremenim vođom. Pošto je postavljen, naredni premijer je smaknut kada je vodio kuvarski tv šou, i time, kako su rekli, povredio Ustav. Iako se sada pojavljuju novi, mladi i rečiti političari, crvenokošuljaši (pristalice Taksina) ne odustaju od svojih namera, i ostaju na ulicama. Samo juče je 100 ljudi u Bankoku hospitalizovano, a dvoje je poginulo.

Pročitajte i ovo...