Home VestiBiznis & Finansije Klinika Mejo objavila priručnik o dijabetesu

Klinika Mejo objavila priručnik o dijabetesu

by bifadmin

Priručnik o dijabetesu, koji je objavila Klinika Mejo nije namenjen prvenstveno lekarima već običnim ljudima. Njegov cilj je da poduči čitaoce o toj bolesti i razbije mitove o njoj – kao što je mit da se dijabetes može dobiti uzimanjem previše šećera.

U stvari, priručnik pokazuje da dijabetes jeste povezan sa gojaznošću, ali da su njegovi uzroci različiti i kompleksni. Doktorka Marija Kolazo-Klavel, specijalista sa odeljenja za endokrinologiju, metabolizam i dijabetes, na Klinici Mejo je urednik te publikacije.

„Uzrok broj jedan za sve češću pojavu dijabetesa verovatno je naš stil života. Većina nas ima telesnu težinu veću nego u mladosti, dok smo istovremeno manje aktivni. Svest o navikama u ishrani, težini i fizičkoj aktivnosti postala je veoma važna za sprečavanje pojave dijabetesa tip dva,“ kaže doktorka Kolazo-Klavel.

Priručnik Klinike Mejo sadrži šokantne cifre o rasprostranjenosti dijabetesa u Sjedinjenim Državama. Pored 23 miliona i 600 hiljada obolelih, još 57 miliona Amerikanaca ima preddijabetično stanje, odnosno povišen nivo šećera u krvi, ali ipak nedovoljan da bi dijagnoza bila dijabetes tip dva. Preddijabetično stanje je opasno i zbog toga što ono izaziva trajna oštećenja srca i krvotoka.

Doktorka Kolazo-Klavel kaže da je za obolele i naklonjene toj bolesti često teško da se hrane zdravo i vežbaju redovno, ali upozorava da su to neophodni uslovi za održavanje zdravlja.

„Bilo kakva fizička aktivnost je dobra. Ali često se događa da ljudi, zbog raznih obaveza, preskaču potrebu da četiri do pet puta nedeljno rade nešto fizički 30 do 45 minuta. Mi smo pak ustanovili da su ti kratki periodi aktivnosti isto tako blagotvorni kao i dugi,“ kaže ona.

Doktorka Kolazo-Klavel takođe upozorava obolele od dijabetesa da strogo vode računa o režimu života koji propisuju lekari, jer dugoročne komplikacije od te bolesti mogu da budu nepromenljive.

„Nikada nije kasno da počnete da vodite računa o svom zdravlju i njegovoj zaštiti, ali što pre to bolje, jer će vam to produžiti život. U protivnom, izlažete se opasnosti od amputacije i dijalize, a opasnost od gubljenja vida biće znatno smanjena,“ kaže Kolazo-Klavel.

Oboleli od dijabetesa danas imaju na raspolaganju razna tehnološka pomagala, od pumpica za insulin do gotovo bezbolnog kontrolisanja nivoa šećera u krvi. Otkada je predsednik Obama odobrio federalno finansiranje istraživanja sa embrionskim matičnim ćelijama, doktorka Kolazo-Klavel kaže da je optimistična prema mogućnosti pronalaženja leka za dijabetes. Ali ona kaže da njegovo pronalaženje ne treba očekivati uskoro.

„Kada bude postignuto, na primer, da matične ćelije proizvode insulin, biće potrebno rešiti problem kako to primeniti na najrazličitije pacijente. Zato mislim da za sada treba da ostanemo usmerni na pomaganje pacijentima da svakodnevno drže bolest pod kontrolom i da ne čekaju na izlečenje koje je još daleko,“ kaže ona.

Doktorka Kolazo-Klavel se nada da će Priručnik za dijabetes u izdanju Klinike Mejo pomoći obolelima, ali i podstaći zdrave osobe da ozbiljno uzmu u obzir opasnost da obole od te bolesti.
(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...