Home VestiBiznis & Finansije MSP: 35 mišljenja o Kosovu

MSP: 35 mišljenja o Kosovu

by bifadmin

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da je u predviđenom roku 35 zemalja članica Ujedinjenih nacija dostavilo sudu podneske u postupku za utvrđivanje legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, piše BBC.

Pisana dokumenta dostavili su Češka, Francuska, Kipar, Kina, Švajcarska, Rumunija, Albanija, Austrija, Egipat, Nemačka, Slovačka, Rusija, Finska, Poljska, Luksemburg, Libija, Velika Britanija, SAD, Srbija, Španija, Iran, Estonija, Norveška, Holandija, Slovenija, Letonija, Japan, Brazil, Irska, Danska, Argentina, Azerbejdžan, Maldivi, Siera Leone i Bolivija, saopštio je Međunarodni sud pravde.

Pored tih zemalja, podnesak su uložile i kosovske vlasti, ali budući da Kosovo nije članica UN, dokument pravnog tima kosovskih Albanaca tretiraće se kao pisani doprinos sudu i ne nalazi se na spisku koji je saopštio Međunarodni sud pravde.

Uz sve stalne članiove Saveta bezbednosti, mišljenje Sudu podneli su i nestalni članovi Austrija i Japan, dok to nisu učinile Burkina Faso, Kostarika, Hrvatska, Liban, Meksiko, Turska, Uganda i Vijetnam.

Od 22 države EU koje su priznale Kosovo, osam nije dostavilo mišljenje Sudu pravde: Belgija, Bugarska, Mađarska, Litvanija, Malta, Portugalija, Italija i Švedska.

Od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, mišljenje Sudu su dostavile Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka.

Zemlje i organizacije koje su poslale svoje podneske u navedenom roku imaju, po nalogu MSP, obavezu do 17. jula da podnesu pisane komentare o drugim podnescima.

Prema nekim procenama, to mogao da bude proces sa najviše zemalja-učesnica u istoriji Suda.
(www.bbc.co.uk)

Pročitajte i ovo...