Home VestiBiznis & Finansije Loše perspektive gumara

Loše perspektive gumara

by bifadmin

Globalna tražnja sintetičke i prirodne gume mogla bi ove godine da padne čak devet odsto, više nego dva puta više nego prošle godine jer svetska recesija kreše tražnju automobilskih guma, upozoravaju iz Međunarodne grupe za gumu.

Najmanje će tražnja oslabiti 6,1 odsto, na 20,8 miliona tona, nakon pada od 4,1 odsto u 2008, prognoziraju u Grupi dodajući da će pad biti veći ako se recesija pogorša a poverenje potrošača dodatno smanji. Pri tome će potrošnja prirodne gume opasti 2,7 odsto na 9,3 miliona tona a sintetičke 8,7 odsto, na 11,5 miliona.

Guma za najaktivniju avgustovsku isporuku na berzi u Tokiju košta oko 149 jena po kilogramu odnosno 1.548 dolara po toni. Inače, zbog recesije u svetu vodeći proizvođači automobila smanjili su proizvodnju i to je doprinelo padu cena gume za 46 odsto u poslednjih godinu dana. Posebno je smanjena tražnja gume za račun proizvođača kamiona i azijski proizvođači su skresali izvoz a zalihe su im porasle.

Najveći svetski proizvođači gume su Tajland i Malezija, članice Grupe, kao i Indonezija, koja nije u Grupi. Sedište Grupe koja okuplja proizvođače i potrošače gume u svetu je u Singapuru.

Pročitajte i ovo...