Home VestiBiznis & Finansije Makedonija: Ime kao prepreka integraciji

Makedonija: Ime kao prepreka integraciji

by bifadmin

Odlazeći makedonski predsednik Branko Crvenkovski poručuje da postoji realna šansa za pristupanje Makedonije EU, ali i da što pre treba rešiti spor sa Grcima oko imena Makedonije.

Makedonija je 2004. godine doživela zvanično priznanje svog naziva od strane SAD, a dotle se zvala Bivša Jugoslovenska republika Makedonija. Tada je grčki ministar spoljnih poslova pozvao američkog ambasadora da protestvuje zato što to ime pripada jednoj grčkoj pokrajini. Od tog doba, situacija je čudna, neke države koriste službeni naziv Republika Makedonija, a neke podilazeći Grčkoj još upotrebljavaju prefiks Bivša jugoslovenska republika.

Balkan Insight piše da ova zemlja nije još ispunila sve kriterijume za integraciju, a da im komplikacija s Grcima dodatno otežava stvar. Naime, Grčka je blokirala put Makedonije u NATO, a postoji mogućnost da će isto reagovati po pitanju pristupanja EU. Kako Crvenkovskom ističe mandat, ovo je njegov poslednji pokušaj da u gostovanju u evropskim institucijama izgladi stvar. Solana pak izražava nadu da će dve države rešiti spor, ne dajući ideju kako je to moguće.

Pročitajte i ovo...