Manje kafe

by bifadmin

Međunarodna organizacija za kafu smanjila je u poslednjem redovnom mesečnom izveštaju procenu svetske proizvodnje kafe u 2008/09. na 127,8 miliona vreća (60 kilograma) sa 133,4 miliona zbog očekivanja manjeg roda u Indiji, Kolumbiji i Vijetnamu.

U 2007/08. u svetu je proizvedeno 116,5 miliona vreća. Procena kolumbijske proizvodnje u tekućoj sezoni srezana je na 10,5 sa 12,3 miliona vreća dok je u slučaju Vijetnama, vodećeg svetskog proizvođača robuste, prognoza smanjena na 16 sa 19,5 miliona. Podbačaj vijetnamske proizvodnje biće posledica manjeg roda na starim plantažama i većih padavina. Od robuste, koju svet sve više troši, proizvode se instant kafa i espreso.

Kada je o potrošnji reč, Organizacija ne očekuje da potresi na finansijskim tržištima i kriza u većoj meri deluju na njen obim. Sa stavom Organizacije slažu se analitičari koji kažu da u uslovima svetske ekonomske krize ljudi kafu više konzumiraju kod kuće, gde je spremaju koristeći previše zrna po šoljici.

Kafa je od početka godine poksupela nešto više od četiri odsto i prvih dana aprila libra arabike u Njujorku je plaćana 1,16 dolara a tona robuste u Londonu 1.533 dolara.

Pročitajte i ovo...