Home VestiBiznis & Finansije NBS: Devizne rezerve ne idu za bankarske kredite preduzećima

NBS: Devizne rezerve ne idu za bankarske kredite preduzećima

by bifadmin

Narodna banka Srbije demantovala je tvrdnje da će bankarski krediti za likvidnost privrede biti odobravani na račun deviznih rezervi centralne banke.

Narodna banka Srbije (NBS) odbacila je kao neosnovane špekulacije da će bankarski krediti za likvidnost privrede biti odobravani na račun deviznih rezervi centralne banke koje isključivo služe za odbranu kursa dinara.

Mediji su 20. aprila objavili su da je na nedavno održanom sastanku guvernera NBS-a Radovana Jelašića s predstavnicima poslovnih banaka u Srbiji dogovoreno da se subvencionirani krediti za likvidnost preduzeća finansiraju na račun smanjenja deviznih rezervi.

Iz NBS-a je istaknuto da se radi o pogrešnom tumačenju saopštenja sa sastanka predstavnika NBS i poslovnih banaka u kome se pominju devizni “swapovi”. Radi se o kratkoročnim pozajmicama bankama na osnovu otkupa dinara za devize, koje poslovne banke moraju kupiti od NBS-a, uz obavezu da ponovo vrate dinare prodajom svojih deviza centralnoj banci.

NBS je 16. aprila zatražila od poslovnih banaka da ne smanjuju obim kredita u odnosu na decembar 2008. i da dužnicima omoguće konverziju kredita u stranoj valuti u dinarske zajmove i izmenu uslova otplate kredita. Narodna banka je zauzvrat ponudila bankama kratkoročne dinarske kredite i oslobađanje od obaveze obračunavanja obavezne rezerve za depozite i kredite primljene iz inostranstva.

Pročitajte i ovo...