Home VestiBiznis & Finansije BBC: Obamina podrška CIA

BBC: Obamina podrška CIA

by bifadmin

Američki predsednik Barak Obama pružio je svoju punu podršku Centralnoj obaveštajnoj agenciji nakon kontroverze koja je izbila posle obelodanjivanje vladinih dokumenata o postupanju prema osumnjičenim za terorizam za vreme prethodne administracije Džordža Buša.

Tokom svoje prve posete sedištu CIA u Lengliju, nadomak Vašingtona, Obama je pohvalio agenciju, rekavši da shvata koliko je teško delovati protiv beskrupuloznih neprijatelja.

On je međutim istakao da je za bezbednost Sjedinjenih država važno da CIA postupa u skladu sa najvišim moralnim standardima.

Obama je još jednom pružio uveravanja agentima CIA da neće biti gonjeni zbog sada zabranjenih tehnika saslušavanja, koje kritičari izjednačavaju sa mučenjem.

Američki predsednik je rekao da njegova administracija „nije imala drugog izbora“ osim da objavi dokumente o postupanju prema osumnjičenima za terorizam.

Obamine reči će možda biti od pomoći kada je reč o onome što brine agente CIA, ali je malo verovatno da će ućutkati kritičare odluke o obelodanjivanju vladinih dokumenata, javlja iz Vašingtona BBC-jev dopisnik.

Kritičari sa političke desnice kažu da će Obamin postupak zemlju učiniti manje bezbednom, dok oni sa levice od predsednika zahtevaju da podigne optužbe protiv ljudi koji su u ime SAD možda mučili zatvorenike.

Prema detaljima dokumenata Bušove administracije kojima se utvrđuju dopustive procedure saslušavanja, postupak poznat kao „voterbording“ –simulacija davljenja — je protiv jednog osumnjičenog, Kaleda Šeika Muhameda, preduzet više od 180 puta u periodu od jednog meseca. Na drugom osumnjičenom postupak je preduzet osamdeset puta.

Bivši šef CIA Majkl Hajden stao je, međutim, u odbranu ove tehnike, rekavši da je dala rezultate i da je učinila SAD bezbednijim.

Pročitajte i ovo...