Home VestiBiznis & Finansije Šećer skuplji zbog pražnjenja zaliha

Šećer skuplji zbog pražnjenja zaliha

by bifadmin

Do kraja godine, pod pretpostavkom stabilne svetske potrošnje, cene šećera počeće da rastu zbog pražnjenja zaliha, prognoziraju analitičari grupe „Makvori“ koja pruža finansijske i savetodavne usluge.

Početkom meseca libra sirovog šećera u Njujorku je koštala oko 13 centi dok je tona belog u Londonu plaćana 404 dolara. U sidnejskoj grupi globalni deficit šećera u 2009/10. (oktobar/septembar) procenjuju na 3,3 miliona tona što je znatno ispod manjka prognoziranog za prethodnu sezonu od 7,4 miliona.

Produkcija u predstojećoj sezoni prognozira se na 160,1 milion tona prema 153,3 miliona godinu dana ranije a potrošnja na 163,3 miliona prema 160,6 miliona. Tržište šećera je u 2008/09. ušlo u prvi globalni deficit za tri godine i, pod uobičcajenim okolnostima, to bi trebalo da vodi znatnom rastu cena, navodi se u izveštaju australijskih analitičara i dodaje da ekonomska klima i neizvesnost na tržištima sirovina ipak govore u prilog opreznom optimizmu. Naime, na kratak rok će cene šećera u 2009. pre biti čvrste nego što će snažno porasti. Veliki skok cena onemogućava i činjenica da je tržište apsorbovalo prethodni suficit, kao i to što se Brazil sprema da poveća proizvodnju šećera.

Pročitajte i ovo...