Home VestiBiznis & Finansije Supernova najizgledniji kandidat da zamjeni Deltu u projektu Stožice

Supernova najizgledniji kandidat da zamjeni Deltu u projektu Stožice

by bifadmin

Delta Holding poslao je Ljubljanskom poglavarstvu ponudu prilagođenu novim tržišnim uvjetima koja je za dvadesetak milijuna eura manja od prvotne, no Ljubljančani traže novog partnera u projektu vrijednom više od dvjesto milijuna eura, piše zagrebački portal Banka.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković potvrdio je u utorak na konferenciji za novinare špekulacije slovenskog tiska da je jedan od mogućih partnera za gradnju trgovačkog dijela sportskog parka Stožice, u sklopu istoimenog sportsko-trgovačkog centra, austrijska tvrtka Supernova. Janković je rekao da je Supernova najizgledniji kandidat, iako su u igri još dva moguća kandidata. Navodno je riječ o tvrtkama iz Njemačke i Italije, ali nije poznato o kojim je tvrtkama riječ. Konačna odluka o novom partneru u projektu vrijednom više od dvjesto milijuna eura bit će donsesena u iduća dva mjeseca, najavio je gradonačelnik Janković.

Sportsko-trgovački centar Stožice trebao je graditi srpski Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića. No Delta je do danas za financiranje projekta trebala uplatiti 48,5 milijuna eura, a uplatila je tek pet milijuna eura. Srpska tvrtka traži da se rokovi za projekt pomaknu ili da se projekt prilagodi uvjetima na tržištu.

Miroslav Mišković izjavio je za današnje izdanje beogradskog dnevnika Politika da je Ljubljanskom poglavarstvu prije uskršnjih praznika poslao novu ponudu vrijednu 202 milijuna eura, nakon što mu je banka Societe Generale odobrila jamstvo. Spomenuta ponuda je valjana ukoliko projekt bude izveden u dogovorenim rokovima, dok u slučaju dvo ili trogodišnje odgode vrijedi prvotna ponuda od 223 milijuna eura.

Delta je najavila da će se žestoko boriti da ostane u projektu Stožice. Slovenski mediji pozivaju se na neslužbene izvore i tvrde da je Delta spremna tužiti grad Ljubljanu ukoliko odabere novog partnera za projekt. Ako Slovenija naplati jamstvo, Delta će se na sudu pozvati na krizu kao višu silu, a za to, tvrdi Mišković u izjavi za Politiku, imaju pravnu podlogu. Povlačenje iz posla moguće je isključivo u jednom slučaju: „Ako imate boljeg investitora, spremni smo se povući“, rekao je Mišković.

Na neslužbene vijesti o tužbi Janković je odgovorio kako bi bilo bolje da Delta novac koji namjerava utrošiti na odvjetnike uplati na račun tvrtke Grep, koja vodi izgradnju sportsko-trgovačkog centra Stožice.

Direktor Grepa Uroš Ogrin kaže da će od Delta Holdinga tražiti 20 milijunsku kaznu i poravnanje možebitne poslovne štete. Moguća šteta bit će procjenjena nakon što bude izabran novi partner, a trebala bi pokriti razliku između prvobitne cijene koju je Delta ponudila na natječaju na kojem je izabrana za partnera, i cijene po kojoj će novi partner otkupiti sudjelovanje u projektu.
(www.bankamagazine.hr)

Pročitajte i ovo...