Home VestiBiznis & Finansije Usvojena deklaracija protiv netrpeljivosti i ksenofobije

Usvojena deklaracija protiv netrpeljivosti i ksenofobije

by bifadmin

Delegati iz preko stotinu država na globalnoj konferenciji o rasizmu, usvojili su deklaraciju kojom se traži okončanje netrpeljivosti i ksenofobije, piše Glas Amerike.

Deklaracija usvojena u Ženevi potvrđuje saopštenje izdato 2001, na prvoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj rasizmu, koja je održana u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Deklaracija je usvojena konsenzusom, dan pošto je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izazvao kontroverzu govorom u kojem je rekao da je Izrael surova, represivna i rasistička zemlja. Ahmadinedžadov nastup naveo je delegate iz 23 države Evropske unije da u znak protesta napuste dvoranu.

Sjedinjene Države su zajedno sa još osam zapadnih zemalja bojkotovale konferenciju zbog bojazni da bi mogla da se pretvori u anti-semitski forum. Diplomate iz Ujedinjenih nacija i sa Zapada, kažu da je govor iranskog predsednika sraman, antisemitski i da podstiče mržnju. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun rekao je da je iranski lider iskoristio konferenciju da optuži, podeli i čak huška protiv Izraela.
(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...