Home VestiBiznis & Finansije BiH nije u pravnoj obavezi da izruči Glavaša

BiH nije u pravnoj obavezi da izruči Glavaša

by bifadmin

Na osnovu međunarodne poternice juče je u Bosni uhapšen Branimir Glavaš. Njegov tamošnji advokat, Nikica Gržić, izjavio je medijima da je Glavaš uhapšen u Kupresu, odakle će biti prosleđen u Sarajevo, gde će u pritvoru provesti jedan dan radi provere papira. Ako se potvrdi da je državljanin BiH, verovatno neće biti izručen Hrvatskoj.

Međutim, pre ovog događaja, policija BiH je potvrdila da je Glavaš zatražio i dobio državljanstvo ove zemlje, te postoje osnovane pretpostavke da će biti oslobođen.

Branimir Glavaš je neočekivano osuđen na 10 godina (pretpostavke su bile da će kazna biti upola manja) za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Tada je pobegao iz Hrvatske, a u medijima se špekulisalo da mu je azil pružila Bosna.

Sada se postavlja pitanje da li je Glavaš državljanin BiH, pošto ni Hrvatska ni Bosna ne dozvoljavaju ekstradiciju svojih državljana u druge države. Ovaj slučaj pokrenuo je temu neefikasnih pravnih rešenja bivših članica Jugoslavije, a Ministar unutrašnjih poslova BiH izjavio je da bi pitanje izručivanja zločinaca Bosna trebalo da reši preko bilateralnih sporazuma sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Pročitajte i ovo...