Home VestiBiznis & Finansije NBS: 737 miliona evra za ublažavanje krize

NBS: 737 miliona evra za ublažavanje krize

by bifadmin

Narodna banka Srbije (NBS) spremna je u okviru mera za ublažavanje krize da odobri bankama oko 737 miliona evra kratkoročnih kredita i dodatnih milijardu evra kroz „swap“ transakcije te daljnje smanjenje restriktivnosti propisa koji se odnose na kapital i izdvajanja obvezne rezerve banaka.

Mere koje NBS namerava da preduzme trebalo bi da omoguće održavanje stabilnosti domaćeg bankarskog sektora, dok će najveći izazov u sledećih nekoliko meseci biti kako uveriti banke da odobravaju više kredita.

NBS je spremna da bankama odobrava kratkoročne kredite s kamatom od najmanje 15,5 odsto (referentna kamata od 14 odsto uvećana za 1,5 odsto) pod uslovom da banke založe deo svoje aktive.

Što se tiče „swap“ transakcija u iznosu od milijardu evra, reč je o razmjeni depozita u jednoj valuti za depozit u drugoj valuti po određenom kursu. Uz to se istovremeno utvrđuje reotkupni kurs po kome će se depoziti ponovo razmeniti posle određenog vremenskog roka, uz viši ili niži kurs, zavisno od nivoa kamatnih stopa valuta na koje depoziti glase.

Pročitajte i ovo...