Home VestiBiznis & Finansije Cena tajkunskog širenja

Cena tajkunskog širenja

by bifadmin

Marketing Delta holdinga i kabinet srpskog premijera Mirka Cvetkovića sredinom prošle nedelje demantovali su da ta najveća privatna kompanija u Srbiji pregovara o pomoći države. Ipak, to nije zaustavilo spekulacije u beogradskim medijima o velikoj krizi poslovne imperije najbogatijeg srpskog biznismena, Miroslava Miškovića.

Da vlasnik Delte već više nedelja pregovora o državnoj pomoći objavio je dobro obavešteni slovenački poslovni dnevnik Finance 5. maja, a posle demantija iz Delte i Vlade usledio je tekst u beogradskom nedeljniku NIN od 7. maja, u kome se tvrdi da se pregovori sa Vladom ipak vode. Nedeljnik se pozvao na izvor u samoj kompaniji i spekuliše da Mišković očekuje da država plati Deltine dobavljače kojima, po nekim tvrdnjama, taj holding duguje i po šest meseci za isporučenu robu. Delta, u čijem sastavu posluju preduzeća iz Srbije, BiH, Crne Gore, Bugarske i ko zna odakle još, i za koju se nezvanično navodi da čini 6%, pa čak i 15% srpskog bruto društvenog proizvoda (BDP), ne negira da ima problema. Ali, za razliku od tvrdnji u medijima da je reč o ozbiljnoj krizi, kompanija uverava da je kriza trenutna i prolazna. Upravo zbog toga, kako prenosi NIN, u Delti smatraju da država treba da im pomogne gotovinskom infuzijom i da ne bi bilo fer da država za uzvrat dobije bilo šta. Kriza Miškovićeve kompanije se najočiglednije manifestuje kroz neizvesnost da realizuje veliku investiciju u slovenački trgovačko-sportski centar Stožice, vredan 220 miliona evra.

Ljubljanski gradonačelnik, Zoran Janković, nedavno je rekao da je Delta praktično ispala iz igre pošto ni posle dva odlaganja roka nije uplatila prvu tranšu od 19 miliona evra za ovaj projekat čija je vrednost na zahtev Delte nedavno umanjena za 30 miliona evra. Osim Stožica, Delta nije bila u stanju da Vladi Republike Srpske (RS) plati ugovorenu cenu za robnu kuću Boska u Banjaluci zbog čega je Vlada tog bosanskog entiteta 8. maja odlučila da ugovor o toj akviziciji raskine. Ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković, objasnio je da je Vlada RS procenila da kupac ne ispunjava obaveze iz ugovora. Taj ugovor Delta i njen konzoricijalni partner beogradska firma Zekstra, potpisali su u oktobru prošle godine, a osim prodaje, 58% državnog kapitala Boske za tri miliona evra predviđena je i obaveza kupca da u Bosku investira 40 miliona evra.

Problemi su Miškovićev holdinig naterali da otkaže ambiciozne planove u Ukrajini, a mediji iz Crne Gore tvrde da je Delta i tamo stala sa izgradnjom maloprodajne mreže. Istovremeno, u medijima se naveliko piše da će Delta uskoro prodati Univerzal banku koju kontroliše preko povezanih firmi, kao i udeo u osiguravajućem društvu Delta Đenerali. Mediji takođe navode da je Delta, pored države i njenih javnih preduzeća, najveći dužnik u Srbiji i da sredstva svojih dobavljača koristi za ulaganja u zemlji i inostranstvu. U tom kontekstu se pominje da Deltini trgovački lanci – Delta maksi (Delta maxi), Tempo i Pekabeta – duguju dobavljačima oko 800 miliona evra. To u Maksiju, najvećem Deltinom maloprodajnom lancu, negiraju i navode da „potraživanja izmiruju prema ugovorenim obavezama, odnosno najkasnije u roku od 90 dana”.

Poplavu nepovoljnih informacija Delta je, preko medija nad kojima ima kontrolu, upadljivo pokušala da amortizuje sasvim drugačijim signalima. Jelena Krstović, PR kompanije, tako se hvalila da Delta ima izuzetnu saradnju sa velikim svetskim bankama i investicionim fondovima i da ne odustaje ni od jedne investicije i planiranih projekata, uključujući i kupovinu 25% kapitala slovenačkog trgovinskog lanca Merkator. Prema njenim rečima, Delta trenutno ima bolji kreditni rejting od države Srbije. Kao argument uspešnosti kompanije lansirana je i vest o njenom širenju u Hrvatsku, o čemu bi javnost trebalo da bude bliže obaveštena kada klima u toj zemlji postane pogodnija za Deltu. Najavljeno je i ulaganje 720.000 evra od strane Kosta kofi (Costa coffi) lanca kafeterija u širenje u Srbiji koji ide preko povezane firme Delta sport. Naglašava se, takođe, da je beogardski Delta siti proglašen za najbolji šoping centar u Evropi i da je upravo prošle nedelje u centru Beograda otvoren supermarket Maksi ekskluziv (Maxi exclusive), vredan više od 1,5 miliona evra.

U medijima se spekuliše da Vlada strahuje od Miškovićevih pretnji da će pribeći masovnim otkazima ukoliko izostane tražena pomoć. To, u slučaju da je tačno, nije bezazleno pošto na Deltinom platnom spisku ima oko 25 hiljada ljudi, ali Vlada mora da računa da bi eventualni dil sa Deltom mogao izazvati i vrlo negativne reakcije javnosti gde prema Miškoviću dominira negativan stav zbog načina kako je postao najbogatiji čovek na Balkanu. Svoju poslovnu imperiju Mišković je, naime, počeo da gradi tokom devedesetih kao visoko pozicionirani dužnosnik Miloševićevog režima, ali je izrazitu ekspanziju ostvario posle 2000. zahvaljujući odioznom uticaju na sve vlade koje su otada do danas vodile Srbiju. Početkom devedesetih Mišković je od Slovenaca u srpsko vlasništvo preoteo tadašnju Ljubanku (kasnije Slavija banku) u Beogradu, sa čijeg je konta potom „isparilo” preko 500 miliona dolara štednih uloga.

Vladin Savet za borbu protiv korupcije Miškoviću pripisuje da je posle 2000. nezakonito preuzeo brojna preduzeća i nekretnine, ali osim sudskog postupka za monopolsku poziciju na maloprodajnom tržištu u Beogradu, koji teškom mukom vodi Antimonopolska komisija, ničeg drugom nema. Miškovićeve poslovne aktivnosti izrazito negativno ocenjuju i ekonomisti tvrdeći da se nekontrolisanom kupovinom nekretnina, zemljišta i gomile preduzeća surfujući na isforsiranoj ekpsanziji kredita, na kraju preigrao. Oni Vladu pozivaju da Delti ne pomaže tako što će platiti načinjenu grešku i traže da se kompanija natera da dugove plaća prodajom nekretnina ili imovine. Za Miškovićeva je to neprihvatljivo jer zna da je cena njegove imovine na tržištu urušena, ali i bez toga za tajkuna njegovog kalibra lišavanje od imovine pod prinudom verovatno deluje najbolnije jer s tim slabi ekonomska i politička moć.
(Beta monitor)

Pročitajte i ovo...