Home VestiBiznis & Finansije Dodik otežava put ka NATO-u

Dodik otežava put ka NATO-u

by bifadmin

Birn objavljuje vest o novom skandalu koji je izazvao lider bosanskih Srba, opozivajući svoje vojnike sa NATO-ovih vežbi u Gruziji. Bosanski mediji iznose da je ovo dodatno usporavanje na putu BiH ka članstvu u vojnom savezu.

Premijer Republike Srpske smatra da „nema razloga da BiH učestvuje u ovim vojnim vežbama“, te poziva vojnike da bojkotuju navedeni poziv.

Iznervirani ovom izjavom, mnogi političari iz ostalih entiteta javno su reagovali, a jedan od hrvatskih predstavnika, Željko Komšić, pozvao je Državnog tužioca da pokrene postupak za opoziv Dodika sa mesta premijera RS, ali i krivični postupak. U saopštenju stoji da je „Dodik ovakvim stavom i izjavom, a imajući u vidu funkciju koju obavlja, ugrozio dalji put BiH u NATO, istovremeno prekršio i odluke nadležnih državnih organa …“.

Tada je iz Dodikovog kabineta stigla kontra optužba – poziv na smenu Komšića, „zbog višegodišnjih izjava koje vređaju inteligenciju prosečnog stanovnika BiH“, jer je premijer RS izabran od strane većinskog dela glasača, te ga oni mogu i smeniti.

Dojče Vele prenosi izjave analitičara na ovu temu, odnosno gospodina Kazazovića, koji smatra da ako vojnici zaista poslušaju Dodika, on ipak mora da odgovara, jer ne bi smeo da se ponaša kao običan građanin, već kao neko odgovoran u skladu sa ovlašćenjima koja poseduje.

Pročitajte i ovo...