Home VestiBiznis & Finansije Inaugurisan novi predsednik Makedonije

Inaugurisan novi predsednik Makedonije

by bifadmin

Kako prenosi Birn, Đorđe Ivanov položio je zakletvu i tako postao četvrti makedonski predsednik. U planu su mu nastavak evropskih integracija i rešavanje spora sa Grčkom.

Poučen iskustvom prethodnog predsednika, izjavio je tim povodom da ne želi da zanemari dobre odnose sa svim susedima, ali da će posebnu pažnju posvetiti unapređivanju odnosa sa Grčkom.

Ivanov je pobedio u drugom krugu izbora, kao kadidat vladajuće partije, ali ovu rundu izbora bojkotovao je veliki deo albanskog stanovništva, tvrdeći da on ne zastupa njihove interese. Makedonski Albanci proteklih dana izrazili su nezadovoljstvo odlukom vlade da ne pozove kosovskog predsednika Fatmira Sedjuia na inauguraciju, ali istoj su prisustvovali članovi Demokratske unije Albanaca i Nove demokratije.

Ivanov je na izborima nastupio kao kandidat VMRO-DPMNE, partije iz čijih redova je i premijer Nikola Gruevski, a u izbornoj pobedi pomogle su mu male i etničke partije, koje su i do sada bile ključni faktor za prevlast jedne od dve najveće političke grupacije među Makedoncima.


Pročitajte i ovo...