Home VestiBiznis & Finansije Turističke organizacije još nisu zrele za fiskalizaciju

Turističke organizacije još nisu zrele za fiskalizaciju

by bifadmin

Zaključak sa sastanka Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije je da turističke agencije još nisu spremne da u svoje poslovanje uvedu fiskalne kase.

Turističke agencije još uvek nemaju uslova za fiskalizaciju te apeluju na Ministarsto finansija da se izuzmu iz ovog procesa. Iako svi mislimo da fiskalizacija nije preterano težak i nemoguć posao, turističke agencije tvrde da zbog specifičnosti njihovih poslova ovo još nije moguće. Vlasnik Kontikija izjavio je povodom donošenja ove odluke da se aranžmani prodaju tako što kupac dođe i da akontaciju, ali se dešava i da se taj isti kupac posle nekoliko dana predomisli. Osim toga, postavlja se pitanje da li će oporezivanjem ovih usluga i njihova cena skočiti.

Da podsetimo, sredinom marta Vlada je donela odluku da se obavezna fiskalizacija proširi je na 13 delatnosti. Osim lekara i turističkih radnika, ovaj proces treba da obuhvati advokate, taksiste, privatne veterinare, osnovne i srednje škole, i fakultete. Rok za fiskalizaciju je bio 1. jun, međutim turistički radnici smatraju da je ovo pretežak posao za dati vremenski rok.

Takođe, oni ukazuju i na dodatni udar krize na turizam, kao i na nepostajanje jasno određene strategije turizma od strane države, te bi izdavanje fiskalnih računa turističkim organizacijama smao pogoršalo položaj.

Pročitajte i ovo...