Home VestiBiznis & Finansije Obustavljena istraga o korupciji na Kosovu

Obustavljena istraga o korupciji na Kosovu

by bifadmin

Dejli telegraf javlja da su EU i UN obustavile istragu o korupciji na Kosovu za doba njihove administracije, koja je trajala od 1999. do 2008. godine (ceo tekst). Pronevere se vezuju za cifru od 70 miliona evra, koje je Brisel uputio na Kosovo.

Ovi milioni su slani u cilju finansiranja projekata za ekonomsku obnovu Kosova, poput investicija u elektrodistribuciju, aerodrom i slično, a postoji sumnja da su pronevere vršene kroz podmićivanje i kršenje propisa o tenderima. Novine pišu da je izvršeno 12 krivičnih dela, i 27 navodnih kršenja propisa, uglavnom vezanih za sklapanje ugovora i nepotizam.

Balkan Insight prenosi nešto sažetiji tekst, izveštavajući da je istraga o ovim proneverama obustavljena u junu 2008. godine, i da su neki članovi evropskog parlamenta izjavljivali kako je novac završio u džepovima kriminalaca i prevaranata.

U objašnjenju za prekid istrage navodi se da nakon prošlogodišnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova zvaničnici UN-a više ne raspolažu sredstvima „za nadgledanje eventualnih propratnih aktivnosti“.

Pročitajte i ovo...