Home TekstoviNove tehnologije Google & Apple: Antimonopolska istraga

Google & Apple: Antimonopolska istraga

by bifadmin

Savezna komisija za trgovinu (U.S. Federal Trade Commision) je u ranoj fazi istrage veze između upravnih odbora kompanija Apple i Google, i njihovog mogućeg narušavanja antimonopolskih zakona.

Mikro pc – world piše da rukovodstvo upravnih odbora ovih kompanija krši američki savezni zakon, prema kome jedna osoba ne sme biti u odborima dve kompanije. Time se smanjuje konkurentnost ovih preduzeća i otvara mogućnost za razne „dogovore“.

Erik Šmit (izvršni rukovodilac Google-a) i Artur Levinson su, pak, u upravnim odborima obe kompanije. Uprkos tome, Apple i Google su u konstantom tržišnom nadmetanju, a posebno u proizvodnjii mobilnih telefona. Appleov iPhone je sve popularniji i predstavlja ključ za razvoj ove kompanije, a koristi mnoge aplikacije koje su povezane sa Googleom, dok Googleov operativni sistem Android ima primenu na telefonima G1.

Osim toga što jedni drugima olakšavaju posao, obe kompanije su glavni rival Microsoftu, koji se i sam često nalazi pod istragom antimonopolskih organa.

Šlag na tortu sigurno je bio i nedavno Obamino imenovanje Erika Šmita za člana Predsedničkog saveta za nauku i tehnologiju (tekst možete pročitati ovde), te je FTC uzela stvar u svoje ruke i otpočela istragu.

Pročitajte i ovo...