Home VestiBiznis & Finansije Predsednik pogrešno tumačio Ustav

Predsednik pogrešno tumačio Ustav

by bifadmin

Vijesti pišu da je predsednik Crne Gore, Filip Vujanović, priznao da je pogrešno protumačio Ustav kada je na konsulatacije o mandataru za sastav nove Vlade pozvao sudije, predsednika Ustavnog suda i zaštitnika ljudskih prava.

Vujanović je munjevito reagovao pošto su Vijesti juče od njega zatražile objašnjenje za ovaj postupak, koji nije bio predviđen tačkom 5. člana 95. Ustava Crne Gore, na koji se i sam predsednik pozvao. Ovom tačkom, naime je utvrđeno da predsednik predlaže Skupštini mandatara, sudije i predsednika Ustavnog suda, a ne da njih poziva na konsultacije o mandataru.

Što se tiče nas, da Tadić dobro tumači Ustav postali smo svesni posle vesti da hoće da ga menja. Mnogi, međutim, negoduju zato što nas predsednik o ovome priča radije sa novinarima nego sa političkim saborcima. Da li je ovo samo marketinški potez ili želja da se pobošlja situacija u državi, tek ćemo videti. No, ovaj događaj zaista potvrđuje da je CG zaslužila bolju poziciju u Izveštaju o slobodi medija, jer kao što vidimo oni, ne samo što se suprotstavljaju vodećim strukturama, već imaju i uticaj na njih.

Pročitajte i ovo...