Home VestiBiznis & Finansije Prvi maj: Ulični neredi širom sveta

Prvi maj: Ulični neredi širom sveta

by bifadmin

Berlin je juče bio poprište velikih nereda – anrahisti, radikalni levičari i antiglobalisti sukobili su se sa policijom, i povredili 30 pripadnika bezbednosnih trupa. Ali, ovo nije ussamljen slučaj, u mnogim svetskim metropolama održani su protesti. S obzirom na ove događaje, Beograd je bio prilično miran, uz po kojeg socijalistu koji rastura propagandni materijal protiv kapitalizma.

Sajt World news prenosi da su kasni časovi svetskog praznika rada u Nemačkoj počeli paljenjem ulica i automobila, pri čemu je uhapšeno 49 izgrednika. Najveći okršaj izbio je u berlinskom distriktu Krojcberg kada je policija suzavcem uzvratila na napade demonstranata koji su razbijali izloge, palili kontejnere i gađali policajce.

Osim Berlina, krupniji okršaji odigrali su se i u Turskoj, čije prestonica se digla na noge protiv fašizma, represije, a za socijalističke vrednosti. Bar osmoro je povređeno, uključujući i dva policajca.

Francusko građanstvo je iskoristilo ovaj povod da bi izašlo na ulice i izrazilo bunt protiv Sarkozijevog načina rukovođenja krizom, i to u nekoliko gradova paralelno. Protesti su održani i u Španiji i Austriji, a Tokio je preživeo 36 000 demontranata koji su tražili socijalne beneficije i smanjenje troškova na vojsku.

Dve hiljade Rusa je iskoristilo 1. maj kao povod za okupljanje ispred statue Karla Marksa i poziv na povratak socijalizmu, a beogradski trg Slavija okupio je mlade skojevce (?) koji su delili socijalistički propagandni materijal.

Pročitajte i ovo...