Home VestiBiznis & Finansije Skupština BiH odgodila uvođenje carina na robu iz Hrvatske i Srbije

Skupština BiH odgodila uvođenje carina na robu iz Hrvatske i Srbije

by bifadmin

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio je u srijedu, unatoč najavama, razmatranje u drugome čitanju Prijedloga zakona o zaštiti domaće proizvodnje u sklopu Sporazuma o CEFTA-i, a kojim se uvode carine na veću skupinu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Ta je točka skinuta sa sjednice dnevnoga reda uz obrazloženje da je Resorno parlamentarno povjerenstvo zatražilo produljenje roka za podnošenje amandmana na taj zakon prije njegova konačnog usvajanja. Dom naroda Parlamenta BiH izglasovao je u prvome čitanju taj zakon i unatoč protivljenju Europske komisije, te domaćih resornih ministarstava i relevantnih ekseparata kako usvajanjem toga zakona Parlament BiH izravno krši Sporazum CEFTA-e, koji je BiH potpisao i na čiju se primjenu obvezao, ali i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Usvajanje toga zakona donijelo bi velike probleme BiH ekonomiji budući da su i Hrvatska i Srbija najavile uvođenje kontramjera, što bi još više ugrozilo ionako slabu konkurentnost bosanskohercegovačke poljoprivredne proizvodnje. Inače, ‘sporni’ zakon predložio je zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak i suvlasnik mesne industrije Lijanovići Jerko Ivanković Lijanović. Zakonom je predviđeno uvođenje punih carina na mlijeko, mliječne proizvode, meso i mesne prerađevine, vodu, sokove i sva druga pića te još nekih prehrambenih proizvoda podrijetlom iz Hrvatske i Srbije.
(Lider, Zagreb)

Pročitajte i ovo...