Home VestiBiznis & Finansije Od države živi polovica okrivljenih za korupciju

Od države živi polovica okrivljenih za korupciju

by bifadmin

Transparency International Hrvatskoj je dao ocjenu 4,4, s tim da je 0 potpuna korupcija, a 10 društvo bez korupcije.
U deset najvećih antikorupcijskih akcija u Hrvatskoj uhapšeno je i okrivljeno 166 ljudi: od toga njih čak 74 dobiva plaću iz državnog proračuna. Čak 35 državnih službenika i dužnosnika iz ministarstava i Hrvatskog fonda za privatizaciju tereti se da su uzimali mito. Za korupciju pred sucem odgovaraju četiri suca. Optuženo je i 35 liječnika i sveučilišnih profesora.

Nema državne institucije bez korupcije, potvrđuju rezultati najvećih akcija Uskoka i Državnog odvjetništva. Maestro, Index, Dijagnoza, Titanic… Okrivljeni su i policajci, tužitelji, odvjetnici, vozači, portiri.

Cijena korupcije

Hrvatsku korupcija košta šest milijardi kuna godišnje, izračunali su u Svjetskoj banci i Ekonomskom institutu.

Prema ljestvici percepcije korupcije Transparency Internationala, stanje u Hrvatskoj iz godine se u godinu poboljšava, no ne možemo biti zadovoljni. Hrvatska je za 2008. godinu na ljestvici TI dobila ocjenu 4,4, pri čemu je nula potpuna korupcija, a 10 društvo bez korupcije.

– Najveći problem nam je odsutnost povjerenja građana u sustav: policiju, sudstvo i Državno odvjetništvo. A to je pak posljedica izrazito malog broja pravomoćnih sudskih presuda koje bi trebale slijediti nakon ovakvih akcija – kaže Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Antikorupcijskog programa.

EU traži oštru borbu

– Podaci o broju optuženih u ovim akcijama potvrđuju mišljenje građana da su političari, liječnici te državni službenici i dužnosnici najkorumpiraniji dio hrvatskog društva – ističe Jovanović. Ivan Tanta, vanjski član saborskog Povjerenstva za sukob interesa, kaže da USKOK-ovi rezultati pokazuju “nedostatak morala” u državnoj upravi i smatra da promjene možemo očekivati tek nakon smjene generacija.

EU traži od Hrvatske oštru borbu protiv korupcije jer ne želi ponoviti grešku s Rumunjskom i Bugarskom, koje su primljene u EU unatoč raširenoj korupciji.

1.AKCIJA MAESTRO (5+1 državnih službenika, 5 građana, među kojima dvoje odvjetnika)

U najvećoj antikorupcijskoj akciji USKOK-a provedenoj u Hrvatskom fondu za privatizaciju u lipnju 2007. godine uhićena su tri potpredsjednika HFP-a, a ukupno je u tri zasebna slučaja procesuirano šestero dužnosnika i službenika. Sada bivši potpredsjednik Josip Matanović prošloga je tjedna osuđen na 11 godina zatvora zbog traženja mita u milijunima eura od predstavnika stranih investitora. Upečatljive su ostale snimke preuzimanja koverti s 50.000 eura za koje je sam govorio da je to “za kavicu”. Osim njega, za mito je osuđen i drugi potpredsjednik Robert Peša, dok je Ivan Gotovac oslobođen optužbe i čeka konačnu odluku Vrhovnog suda. Posljednji potpredsjednik, koji je jedini zadržao svoju poziciju u Fondu, Velimir Kračun, naknadno je procesuiran. Osim njih, na optuženičkoj klupi su se našli i Igor Petlevski i Darko Mrkonjić iz HFP-a.

2.AKCIJA IPSLION (8 državnih službenika i građanin- 5 policajaca, 1 carinik, 1 poreznik, 1 tužiteljica i 1 građanin Dražen Golemović)

U akciji usmjerenoj otkrivanju mogućih nezakonitosti u poslovanju kontroverznog istarskog poduzetnika Dražena Golemovića, prijašnjeg zagrebačkog “šanera”, USKOK i policija prije destak danarazbili su mrežu njegovih suradnika u državnim institucijama. Pet policajaca, carinih, pročelnik područnog ureda Porezne uprave i lokalna Općinska državna odvjetnica, privedeni su i procesuirani za kaznena djela zlouporaba, protuzakonitog posredovanja i primanja mita. Tereti ih se da su Golemoviću odavali tajne informacije, pomagali u prijevozu robe preko carine bez nadzora, i činili druge “usluge”. Golemović ih je zauzvrat darivao na razne načine, primjerice, tužiteljica je dobila zlatnu ogrlicu, poreznik televizor i glazbenu liniju. Od devetero okrivljenih, samo Golemović nije službena osoba.

3.AKCIJA DUBAI (3 državna službenika+1)

U veljači ove godine, nakon što se prvoosumnjičeni vratio s putovanja iz Dubaija u istoimenoj operativnoj akciji nakon preuzimanja i podjele 35.000 eura mita uhićeni su zagrebački poreznici Zdravko Markač i Ranko Vukoja. Uz njih je kao posrednik “pao” i financijski policajac Željko Sičaja. Poreznici, koji su u međuvremenu i optuženi, terete se da su tražili mito od jednog poduzetnika, kako ne bi izvršili vezani financijski nadzor poduzeća. Zanimljivo je da je praktično u isto vrijeme kada su privedeni poreznici, uhićen i financijski inspektor Slaven Bošković zbog sumnje da je za sličnu “uslugu” tražio 300.000 kuna mita, koje, međutim, nije preuzeo. Svi okrivljenici su službene osobe.

4. AKCIJA GRUNTOVEC (10 državnih službenika i namještenika, 18 građana među kojima 3 odvjetnika)

Koncem 2007. godine realizirana je akcija usmjerena razbijanju korupcije u zagrebačkoj Gruntovnici. Ovoga tjedan na Županijskom sudu počelo je i suđenje protiv ukupno 28 optuženih u ovom slučaju. Optuženičku klupu “grije” četvero referenata Zemljišno knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu na čelu s prvooptuženom Jasenkom Sili. Tu su još dva službenika istog odjela, jedan službenik izvanparničnog odjela, službenik Općinskog kaznenog suda, službenik suda u Zaprešiću te jedan službenik DORH-a. Zajedno s ostalim optuženicima među kojima su tri odvjetnika, terete se primanje i davanje mita, zlouporabe ovlasti i protuzakonito posredovanje.

5.AKCIJA INDEX (23 profesora i zaposlenika fakulteta, 4 policajca, 43 studenata, njihovih bližnjih i “običnih” građana)

USKOK je u suradnji s policijom u rujnu prošle godine finalizirao akciju razbijanja sistema “ispiti za lovu” na zagrebačkom Sveučilištu. Na udaru su se našli prvenstveno Fakultet prometnih znanosti i Ekonomski fakultet. Na temelju rezultata akcije Index trenutno su u tijeku tri sudska postupka, jedan protiv profesora, posrednika i studenata vezano za kupnje ispita na Ekonomiji, dok se dva odnose na Promet, posebno za kupnju upisa, a posebno za ispite. Ukupno je optuženo 70 osoba, od kojih 20 profesora i još troje zaposlenika fakulteta. Zanimljivo je da su optužena i četiri policijska službenika, koji su se u ovom slučaju našli u poziciji davatelja mita ili posrednika.

6.AKCIJA TITANIK (2 načelnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, 10 građana)

Krajem travnja ove godine USKOK i policija proveli su akciju vezanu za nezakonito izdavanje dozvola za upravljenje brodicama. Uhićena su dvojica načelnika iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Boris Mirković i Ante Klarić. Građani zainteresirani za dobivanje dozvola za upravljanje plovilima preko spomenutog dvojca i posrednika mogli su za iznose od oko 2.000 kuna postati viditelji brodica, bez pohađanja predavanja i polaganja ispita. Od 12 prijavljenih osoba, dvojica su službenici spomenutog ministarstva.

7.AKCIJA PET ZVJEZDICA (1 službenik, 2 suca i tri poduzetnika)

Zbog mita i zlouporaba iz 2006. i 2007. godine na splitskom i zagrebačkom Županijskom sudu u tijeku su kazneni postupci iz slučaja “Pet zvjezdica”. Jedan se predmet odnosi na traženje mita od poznatog hotelijera Gorana Štroka u čemu je glavnu riječ, uz izvođeče radova na Šrokovim holelima, imao pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave u dubrovačko neretvanskoj županiji Ivo Žeravica. Radilo se o traženju mita od ukupno 320.000 eura za izdavanje potrebnih dozvola. U drugom slučaju koji je nastao iz iste akcije, nazvan “Dubrovački vrtovi sunca”, predsjednici Općinskog i Županijskog suda u Dubrovniku Ivo Besjedica i Pero Miloglav terete za zloupotrebu položaja zbog nezakonitog upisa nekretnina u vlasništvo privatnih tvrtki, a na štetu Hrvatskog fonda za privatizaciju.

8. AKCIJE DIJAGNOZA 1 i 2 ( optužnice u Splitu: 5 liječnika, 4 građanina; u Osijeku: 7 liječnika i administrativnih referenata, 2 građana)

Na Županijskim sudovima u Osijeku i Splitu od veljače prošle godine vode se istražni postupci u poznatim slučajevima Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2, u kojima je USKOK raskrinkao liječnike koji su uz novčanu nadoknadu sređivali pojedinim građanima medicinsku dokumentaciju za invalidske i vojne invalidske mirovine te organizirali žurne preglede. U oba slučaja optuženo je ukupno 18 osoba, od kojih 12 prima plaću iz proračunskih sredstava s time da je jedan od njih u mirovini.

9. SUDAC Gašpar (dva suca)

Uskoro bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje sucu Visokog trgovačkog suda RH Bariši Gašparu kojega USKOK tereti da je primio 25.000 eura mita za ubrzano rješavanje jednog premeta, kao i za odavanje pitanja pojedinim kandidatima za pravosudni ispit. Dok je Gašpar bio na tzv. tajnim mjerama, u prisluškivanim razgovorima “ulovljeno” je i zapošljavanje preko veze jednog sudskog vježbenika na Općinskog građanskog sudu u Zagrebu. USKOK drži da iz snimljenih razgovora proizlazi da je predsjednik Općinskog građanskog suda Ivica Pezo na Gašparov poticaj zaposlio vješbenika, te ga je optužio za zlouporabu. Oba optuženika u ovom slučaju su suci.

10. AKCIJA STOP (šest građana)

Šesto osoba na čelu s ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta Đurđevac Draženom Karlovčaninom (39) procesuirano je sredinom travnja ove godine zbog sumnje da su za mito od 3.500 do 10.000 kuna sređivali prekvalifikaciju suokrivljenicima, koji su primjerice, bez pohađanja nastave ili vožnje stjecali svjedodžbu za vozača kamiona. Nitko od šest prijalvjenih osoba nije službena osoba.
(Jutarnji list, Zagreb)

Pročitajte i ovo...