Home VestiBiznis & Finansije UniCredit traži pomoć od italijanske vlade

UniCredit traži pomoć od italijanske vlade

by bifadmin

UniCredit, najveća italijanska banka, zatražila je pomoć italijanske vlade u iznosu od oko dve milijarde evra kako bi osnažila svoj kapital nakon gubitaka na domaćem tržištu i u istočnoj Evropi.

Uz to, tri manje banke Banco Popolare, Banca Popolare di Milano i Banca Monte dei Paschi si Siena zatražile su ukupno 3,9 milijarde evra iz vladinog programa pomoći, izjavio je italijanski ministar finansija Đulio Tremonti.

Italija je odobrila krajem februara plan koji daje mogućnost bankama dizanje kapitala prodajom obveznica koje se mogu konvertovati u akcije bez prava glasa, a koje bi pripale vladi. UniCredit je izjavila da planira da zatraži ukupno četiri milijarde evra od Italije i Austrije. Predsednik Uprave banke odbio je da komentariše o kolikim iznosima se radi, ali je rekao da će biti „slični“.
Tremonti je izjavio da je italijanska vlada dosad odobrila više od 20 milijardi evra likvidnosti finansijskom sistemu u toj zemlji kupovinom obveznica, davanjem kredita malim preduzećima i drugim merama.

Pročitajte i ovo...