Home VestiBiznis & Finansije Kina i Brazil izbacuju dolar iz trgovine

Kina i Brazil izbacuju dolar iz trgovine

by bifadmin

Kina je otprije zabrinuta za stabilnost dolara, a ove je godine i smijenila SAD s mjesta vodećega brazilskog trgovinskog partnera.

Posjet brazilskog predsjednika Kini označio je nov korak prema slabljenju pozicije američkog dolara kao međunarodne valute.

Tamo je, naime, raspravljena ideja da se trgovinska razmjena između Brazila i Kine plaća u kineskoj i brazilskoj valuti. Prema riječima brazilskog predsjednika, Brazil, koji sličan sporazum od rujna 2008. ima s Argentinom, smatra da je politička volja za postizanjem takvog sporazuma s Kinom dovoljno jaka. “To što je bilo nezamislivo prije 10 godina sada postaje realno”, rekao je. Dužnosnici brazilske središnje banke naglasili su da su pregovori još u ranoj fazi. “Razgovaralo se o mogućnosti da Brazil za kineske proizvode plaća u realu, a Kina za brazilske u renminbiu”, potvrdili su dužnosnici brazilske središnje banke. Detaljnija razrada te ideje očekuje se na skorašnjem susretu guvernera brazilske i kineske središnje banke.

Ideja o zamjeni američkog dolara u međusobnoj trgovini između te dvije države prvi se put pojavila tijekom londonskog summita G20. Analitičari smatraju da su pregovori o korištenju reala i renminbia posljedica zabrinutosti Kine za stabilnost američkog dolara, ali i činjenice da je Kina ove godine smijenila SAD s mjesta vodećega brazilskog trgovinskog partnera. Neposredno uoči summita G20 kineski guverner iznio je mišljenje kako američki dolar, kao vodeća valuta deviznih rezervi, treba biti zamijenjen “valutom koja nije povezana s pojedinom nacijom” kao što su specijalna prava vučenja MMF-a. No Kina sada možda ide u drugom smjeru, smatraju analitičari. Sklapanje sporazuma s pojedinim državama moglo bi poslužiti kao sredstvo promoviranja kineske valute u međunarodnim transakcijama.
(Poslovni.hr)

Pročitajte i ovo...