Home VestiBiznis & Finansije Veliki gubici japanske elektronske industrije

Veliki gubici japanske elektronske industrije

by bifadmin

Sony je u 2008. godini izgubio milijardu dolara. Međutim, ovo je dobra vest, jer su predviđanja bila da će gubici biti još veći, čak i do nekoliko puta. Loša vest je da, uprkos Sonijevim naporima koji uključuju smanjivanje radnih mesta za 16000 radnika i zatvaranje 8 fabrika, krivac za 85% gubitka ove kompanije je jak jen. Prodaja je opala samo za dva procenta.

Problem sa jakim jenom je jedan u niz problema sa kojima se susreće japanska elektronska industrija, koja je inače okrenuta izvozu. Jake izvozno orijentisane firme kao što su Sony, Panasonic i Sharp uzdaju se u prodaju na stranim tržištima. Najveći problem je kada vrednost stranih valuta opadne u odnosu na japansku.

U Nikkei-nom izveštaju od srede stoji da mnogi proizvođači TV opreme uključujući kompanije Toshiba i Hitachi moraju da preduzmu slične poteze kao i Sony, tj. da počnu da otpuštaju radnike i zatvaraju proizvodne pogone. Hitachi je zatvorio tri fabrike televizora i to u Japanu, Kini i Meksiku. Toshiba che povećati outsource proizvodnju sa 30% na 50%. Istraživački institut Shinko ocenio je da je Hitahi-jev prošlogodišnji rezultat najveći neto gubitak bilo koje japanske kompanije i drugi najveći gubitak u korporativnoj istoriji Japana posle 2002. godine.

Juče je drugi svetski proizvođač digitalnih fotoaparata Nikon objavio gubitak od 68 miliona dolara u 2008. godini. Izvrči potpredsednik Ičiro Terato poredi trenutnu situaciju kao „let u s vetrom u lice“ i predvideo da će 2010. godine dobit opasti za 23%. Sony je predvideo sopstvene gubitke od 15%. Početkom nedelje NEC je objavio gubitke od tri milijarde dolara, sa padom prodaje od 9% i operacionim troškovima od 63.7 miliona dolara.

Ovo je jedna od najgorih godina za japansku industriju.

Pročitajte i ovo...