Home VestiBiznis & Finansije Vize EU za Balkan

Vize EU za Balkan

by bifadmin

Diplomatski izvori u Briselu kažu da je Evropska komisija, u dugo očekivanom izveštaju, zaključila je da još postoje određene teškoće u vezi sa ukidanjem šengenskih viza za građane Srbije.

Komisija je u ponedeljak uveče završila izveštaj o tome koliko su balkanske zemlje — Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija — ispunile uslove za ukidanje viza.

Taj izveštaj je uručen Češkoj, koja trenutno predsedava Evropskom unijom i prema najavama čeških funkcionera među zemljama članicama će odmah početi razgovori o tome za koje zemlje Balkana će biti ukinute vize.

Zamenik češkog ministra inostranih poslova Jan Pojar — koji je potvrdio da je izveštaj gotov — nije želeo da govori o njegovoj sadržini, rekavši samo da dokument ima više stotina stranica i da su neke zemlje ostvarile veći a neke manji napredak.

Diplomate koje su insistirale na anonimnosti, kažu međutim da je komisija zaključila da je Makedonija ispunila uslove za ukidanje viza za svoje građane, i da bi za državljane Crne Gore takođe mogle da budu ukinute šengenske vize.

Što se tiče Srbije, u izveštaju Evropske komisije stoji da i dalje ima „određenih teškoća“, dok se za Bosni u Hercegovinu i Albaniju kaže da nisu ispunile uslove.

Iz evropskih diplomatskih izvora već neko vreme stižu nagoveštaji da u komisiji postoji izvestan stepen zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpski pasoš imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo.

U komisiji kažu da su im — pre nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije — potrebna dodatna tehnička pojašnjenja oko načina izdavanja i bezbednosti srpskih pasoša.
(BBC)

Pročitajte i ovo...