Home VestiBiznis & Finansije Biće manje čokolade

Biće manje čokolade

by bifadmin

Ranije ove godine cene kakaa bile su u rastu zbog deficita ponude i uverenja da ekonomsko usporavanje nikoga neće ubediti da se mane čokolade, međutim, znaci da kriza deluje i ovde su se pojavili. Sredinom maja Međunarodna organizacija za kakao saopštila je da očekuje da svetska tražnja kakaa u 2009. ubeleži najveći godišnji pad za pola veka zbog sumorne slike svetske ekonomije.

Organizacija je takođe smanjila procenu deficita u 2008/09. na 84.000 tona sa u martu prognozirane 193.000 a u poređenju sa 60.000 tona u 2007/08. U međuvremenu je američko ministarstvo trgovine saopštilo da je aprilski uvoz kakaa u SAD bio 30,6 odsto manji na mesečnom i 36,5 odsto na godišnjem nivou i to, uz pristizanje međuroda iz Obale Slonovače, nepovoljno deluje na cenu.

Krajem maja tona kakaa plaćana je oko dve i po hiljade dolara, najviše za gotovo dva meseca zahvaljujući prvenstveno valutnom faktoru, a neki analitičari smatraju da bi krajem juna, što je doba godine kada su cene te poljoprivredne sirovine najniže, mogla da košta 2.000 možda čak i 1.800 dolara.

Pročitajte i ovo...