Home VestiBiznis & Finansije Soros: Najgori deo krize je iza nas

Soros: Najgori deo krize je iza nas

by bifadmin

Poznati američki ulagač Džordž Soros izjavio je da je najgori deo globalne ekonomske krize iza nas, a svetskim čelnicima je predložio osnivanje međunarodnog finansijskog regulatornog tela.

„Odlučno tvrdim da smo prebrodili najteži dio krize“, rekao je 78-godišnji milijarder gostujući u emisiji poljskog kanala TVN24. „Ova kriza nije kao one u prošlosti, te označava kraj jednog razdoblja“, naglasio je Soros. „Dosadašnji sistem se bazirao na krivom shvatanju da finansijska tržišta sama mogu održavati ravnotežu i da taj sistem može sam ispravljati nepravilnosti koje se javljaju u njemu“, kazao je Soros dodavši da je potrebno osnovati međunarodnog regulatora koji bi nadzirao i ispravljao nedostatke na međunarodnim tržištima.

„To sigurno neće biti jednostavno… No, ako nećemo biti sposobni da to učinimo, tada će se globalizacija, kakvu znamo, nestati“, poručio je Soros, prema čijem mišljenju za potpuno obuzdavanje ekonomske krize države moraju poduzeti odlučnije mjere. „Vlade moraju da daju još veće garancije finansijskim institucijama i da povećaju javnu potrošnju, nešto slično kao što je to učinila administracija američkog predsednika Baraka Obame“.

Soros se takođe osvrnuo na ekonomsko stanje u zemljama srednje i istočne Evrope, naglasivši da bi Poljsku kriza pogodila znatno slabije da je članica evrozone. „Poljska, Mađarska i druge zemlje u tom regionu nisu bile zaštićene jer su bile izvan evrozone, pa kad je Lehmann Brothers propao, banke su povlačile svoju imovinu iz tih zemalja“, objasnio je Soros.

Pročitajte i ovo...