Home VestiBiznis & Finansije E uprava: Položen prvi ispit

E uprava: Položen prvi ispit

by bifadmin

Dvadeset dana pripreme urodilo je plodom – ministri u Vladi Srbije položili su „istorijski ispit“ iz elektronske uprave, i time započeli da obavljaju dužnost po novoj proceduri, bez dizanja ruku na sednicama. Sledeći korak trebalo bi da bude uvođenje elektronske uprave i na nivou lokalnih samouprava, što bi pojednostavilo komunikaciju između građana i vlasti ali i učinilo upravne poslove mnogo transparentnijim.

Proces bi trebalo da izgleda ovako: kada ministar ubaci svoju karticu i ukuca šifru, na monitoru se pojavljuju dnevni red, zakonski predlozi i odluke. Tada se vodi rasprava, i po njenom završetku ishod glasanja zavisi od toga koliko će prisutnih pritisnuti zeleni kružić, koji znači potvrdno galasanje. Sa finansijske i ekološke strane, ovaj potez je višestruko koristan, jer je do sada za pripremu redovne sednice Vlade trošeno između 400 i 500 riseva papira, mnogo tonera, ali i benzina za kurirsku dostavu materijala svim ministrima.

Umesto da dižu ruke, ministri će sada glasati klikom na kompjuterskog miša, piše E kapija. Osim toga, oni će dobiti moderne mobilne telefone, „HTC Touch HD“, na kojima će moći da čitaju vladine tačke dnevnog reda, čak i one tajne.

U petak, 11. juna, održana je istorijska – prva elektronska sednica, a Blic je duhovito preneo atmosferu sa iste, opisujući ministre koncentrisane na svoje ekrane, ističući da je jedino Milutin Mrkonjić imao poteškoće u glasanju, te mu je dobro došla pomoć Žarka Obradovića. Ministarka Jasna Matić, koja je zaslužna za osavremenjivanje sprske upravljačke prakse, izjavila je za medije da će novi vid glasanja doneti uštedu od desetak miliona dinara, i tim povodom pohvalila Sulejmana Ugljanina i potpresednika Krkobabića da su dobro savladali gradivo uprkos tome što nisu imali prethodno iskustvo u korišćenju računara.

Inače, program koji je instaliran za Vladu je veoma jednostavan, i uglavnom sve radi sam, ako pravilno kliknete na opciju za koju glasate.

Pročitajte i ovo...