Home TekstoviNove tehnologije Novi hemijski element u tabeli periodnog sistema

Novi hemijski element u tabeli periodnog sistema

by bifadmin

Element 112, otkriven u Centru za istraživanje teških jona u Darmštatu (GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung), dobio je od Unije za čistu i primenjenu hemiju (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) zvanično priznanje da je novi element. Unija je potvrdu o priznavanju elementa 112 dostavila zvaničnim pismom upućenim vođi tima koji ga je otkrio, profesoru Sigurdu Hofmanu. U pismu se traži da pronalazači predlože ime novog elementa. Oni će svoj predlog dostaviti za par nedelja, a oko šest meseci kasnije, pošto Unija u međuvremenu detaljno razmotri predlog, element će dobiti zvanično ime. Novi element je oko 277 puta teži od vodonika i najteži je u tabeli periodnog sistema elemenata.

„Izuzetno nam je drago što je sada i šesti element – pa prema tome i svi elementi koji su otkriveni u našem centru u poslednjih 30 godina – zvanično priznat. U narednih nekoliko nedelja naučnici tima koji ga je pronašao dogovoriće se kako će ga nazvati“, rekao je Hofman. U eksperimente za njegovo otkrivanje bio je uključen 21 naučnik iz Nemačke, Finske, Rusije i Slovačke.

Međunarodni tim profesora Hofmana stvorio je prvi atom novog elementa još 1996. u akceleratoru centra GSI. Drugi atom uspeli su da stvore 2002. godine. Potom je u eksperimentima u japanskom istraživačkom institutu RIKEN stvoreno još nekoliko atoma elementa 112, čime je otkriće potvrđeno.

Da bi se proizveli atomi elementa 112, naučnici ubrzavaju naelektrisane atome cinka (jone cinka) u linearnom 120-metarskom akceleratoru čestica u sastavu GSI i „ispaljuju“ ih brzinom od 30.000 km/s na metu od olova. Jezgra cinka i olova se spajaju u nuklearnoj fuziji i stvaraju jezgro novog elementa. (Ovo je redak događaj koji se dešava prosečno jednom u nedelju dana.). Pošto je njegov atomski broj 112 privremeno ime mu je „element 112“ (ununbium, Uub). Ovaj atomski broj je zbir atomskih brojeva inicijalnih elemenata: cink ima atomski broj 30 a olovo 82. Taj broj zapravo odgovara broju protona u jezgru. Neutroni koji se takođe nalaze u jezgru ne utiču na klasifikaciju elementa. Njegove hemijske osobine određuje 112 elektrona u orbitama oko jezgra.

Od 1981. u eksperimentima koji su izvedeni u centru GSI otkriveno je šest hemijskih elemenata sa atomskim brojevima 107 do 112. GSI je već dao imena zvanično priznatim elementima 107 do 111: element 107 zove se Borium, element 108 Hasium, element 109 Majtnerium, element 110 Darmštatium, a element 111 je nazvan Rentgenium. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...