Home VestiBiznis & Finansije Gordon Braun na tankom ledu

Gordon Braun na tankom ledu

by bifadmin

Uoči izbora za Evropski parlament, u Britaniji se postavlja pitanje da li će aktuelni laburistički premijer ostati na vlasti. Trenutno je među poslanicima u toku sakljupljanje potpisa čiji je cilj smena Gordona Brauna.

Premijer Braun je u velikim brigama poslednjih nekoliko dana, tačnije od kraja maja kada je vođa opozicije, Dejvid Kameron, zbog skandala izazvanog zloupotrebom javnih sredstava predložio preraspodelu vlasti, koja bi u velikoj meri smanjila ovlašćenja premijera.

Posle ovog skandala, Laburistička partija je potonula na najniže grane od 1943. godine, osvojivši samo 23% simpatizera u sprovedenim anketama. Možda bi Braun imao neke šanse da se izvuče da ne mora da zakaže izbore do juna 2010. godine.

Međutim, danas se postavlja pitanje da li će premijer ostati na vlasti i do tih izbora. Iako je Braun pre dva dana izjavio da mu je cilj da izvede zemlju iz recesije i da nema nameru da podnese ostavku, među udarnim tekstovima današnjeg Gardijana stoji članak o potpisima za smenu Brauna. I sam Gardijan u svom uvodniku poziva premijera da da ostavku, tvrdeći da on nema viziju, plan ili argument za budućnost.

Uredništvo ovih novina smatra da naciji treba neko ko odgovara opisu vođe, ko je sposoban da zaista reformiše državu, ko je spreman da deluje. Gardijan se nada da će Braun, podstaknut aferama i otkazima svojih saradnika, dati ostavku, te da će novi premijer na svom položaju biti već početkom jula, a „do tada i nekoliko ministara može da izvršava njegovu funkciju bolje od Gordona Brauna“.

Pročitajte i ovo...