Home TekstoviNove tehnologije Bumblehood.com svetska web enciklopedija hrvatskih autora

Bumblehood.com svetska web enciklopedija hrvatskih autora

by bifadmin

Bumblehood.com je najskuplji ikad web 2.0 projekat u Hrvatskoj. Radi se o web enciklopediji iza koje stoji kompanija Bombus d.d.

Pomenuta kompanija se bavi razvojem semanti;kih wiki aplikacija i u ovaj projekat do sada je uložila više od 10 miliona hrvatskih kuna (~1.300.000 eur).

Bumblehood je društveni portal koji omogućuje uvid u veliku bazu podataka o zemljama i gradovima širom sveta. Sajt pokriva teme od geografije, privrede, politike, istorije i kulture do korisnih činjenica o znamenitostima. Takođe, tu su i organizovani obilasci određenih prostora, sredstva prevoza, istovremeno pružajući informacije o kompanijama (hotelima, restoranima i sličnim ustanovama).Trenutno na portalu postoji više od 44,000 tema o 30 najatraktivnijih svetskih zemalja.

Korisnici Bumblehooda imaju mogućnost deliti svoja iskustva s ostalim posetiocima, pisati nove članke ili uređivati postojeće. Sve informacije dostupne su besplatno i bez potrebe za registracijom.

BumbleMap platforma (na kojoj je izgrađen portal) uvodi mnoge nove koncepte u WYSIWYG wiki i semantičku organizaciju podataka uz pomoć tematskih mapa (topic maps), predstavljenih kroz čisto i nenametljivo okruženje.

Izvor: Monitor.hr

Pročitajte i ovo...