Home VestiBiznis & Finansije Moguć skok cena soje

Moguć skok cena soje

by bifadmin

Do oktobra bi cena soje mogla da skoči na 14 dolara za bušel sa manje od 12 dolara sada pošto Brazil povećava potrošnju te poljoprivredne sirovine za proizvodnju energije, smatraju u kući Godrej internešenel.

Analitičari Godreja očekuju da Brazil posle jula prestane da izvozi soju iz tekuće sezone i u tom slučaju ponuda će zavisiti od ne mnogo pouzdanog isporučioca Argentine, koju muči najteža suša za više od 40 godine, i najskupljeg tržišta u svetu – SAD. U istoj kući prognoziraju da bi sojino ulje, koje je krajem maja, pošto mu je od početka godine cena povećana 21 odsto, koštalo 37,8 centi po libri, do avgusta ili najkasnije oktobra moglo da poskupi na između 42 i 50 centi. Istovremeno bi u Maleziji cena tone palminog ulja mogla da za mesec dana skoči na 3.000 ringita (850 dolara) sa 2.500 na kraju maja.

Analitičari specijalizovane hamburške publikacije Oil vorld procenjuju da će argentinski rod soje ove godine pasti na 33 miliona tona sa 46,7 miliona u prethodnoj godini. Podbaciće i brazilski rod, ali manje, na 57,6 sa 60 miliona tona, pa će južnoamerički izvoz biti nedovoljan i svetska tražnja će se delom okrenuti ka SAD.

Pročitajte i ovo...