Home VestiBiznis & Finansije Češka: Privatnik dao ponudu za železnice

Češka: Privatnik dao ponudu za železnice

by bifadmin

Češki preduzetnik Radim Jančura predao je obavezujuću ponudu ministarstvu prometa za preuzimanje većine linija brzih vozova koje sada drži državna železnica.

Radim Jančura , vlasnik najvećeg autobuskog prevoznika u Češkoj, kompanije Student Agency, predao je ponudu za preuzimanje većine državnih brzih vozova, a spreman je da uloži pola milijarde evra. Jančura je ponudio kupovinu 85 novih vozova marke Siemens Desiro u ukupnoj vrednosti od 490 miliona evra, čime bi preuzeo veći deo putničkog saobraćaja na glavnim prugama, a državnu bi železnicu ostavio bez većeg dela posla u prometu putnika.

Zanimljiv je iznos od gotovo 500 miliona evra jer se poklapa sa sumom koju je država dodelila železnici za modernizaciju voznog parka, ali je u te svrhe potrošen samo manji deo novca, a veći je uprava železnice ubacila za pokrivanje različitih deficita.

Češka ima najgušću mrežu pruga na svijetu, ali je prevoz znatno zaostao za zapadnom Evropom, što bi se moglo promeniti uvođenjem privatnika i konkurencije.

Pročitajte i ovo...