Home TekstoviAnalizeBiznis Nikos Karakostas, Megastores Electroniki: Uspešno kroz krizu

Nikos Karakostas, Megastores Electroniki: Uspešno kroz krizu

by bifadmin

Finansijska kriza utiče na poslovanje svih preduzeća u regionu. Međutim, Megastores Electroniki d.o.o. uskoro otvara i svoj treći veleprodajni objekat u Srbiji. Nikos Karakostas, generalni direktor ove kompanije, govori o ostvarivanju planova, tendencijama i mogućim poboljšanjima.

B&F: Kakve su posledice krize u Grčkoj?

nikos karakostas

Nikos Karakostas: Uvek je dobro investirati u vreme velikih kriza

Siguran sam da ne postoji zemlja koja na neki način ne oseća posledice finansijske krize. To su reperkusije onoga što nazivamo globalizacijom. U Grčkoj situacija nije prijatna – u ovom trenutku: poslovanje je ispod prošlogodišnjih rezultata a broj nezaposlenih se povećava. Vlada pokušava da primeni mere kojima će ublažiti efekte krize, baš kao i u Srbiji.

B&F: Upoznati ste sa situacijom u Srbiji. Kako poredite tržišta u Grčkoj i Srbiji sada, ali i pre krize?

N. Karakostas: Dobro sam upoznat sa kretanjima u Srbiji zato što ovde provodim 26 dana mesečno. Srbija je, na žalost, bila u velikim problemima skoro 15 godina. Sada upravo to treba pretvoriti u kompetitivnu prednost, pošto su ovde svi upoznati sa životom tokom kriznih vremena. Posledice se osećaju, ali znatno manje nego u zemljama zapadne Evrope. Država treba da pomogne biznis zajmovima za preduzeća koji bi pomogli i zapošljavanju ljudi.

B&F: Poslednji podaci kažu da je u Srbiji tokom prošle godine zatvoreno više od 10.000 malih preduzeća. Kako će se to odraziti na privredu?

N. Karakostas:
Čašu uvek možete da posmatrate kao polupunu ili kao polupraznu. Uz veliki broj zatvorenih preduzeća, postoji i broj novootvorenih, koji se takođe meri hiljadama. Definitivno postoji redistribucija novca u ovom trenutku – biće žrtava, ali i pobednika. Na kraju ćemo zateći nove pozicije na tržištu, ali bitno je da se novac i dalje kreće.

B&F: Koji je način kontrole i prevencije u Vašoj kompaniji?

N. Karakostas: Elektroniki je poznata po to strogoj kontroli troškova. Trenutno smo jedina stopostotno grčka kompanija u našoj oblasti poslovanja na tržištu gde su prisutne veoma jake kompanije iz Engleske i Nemačke. Uprkos tome, konstantno ostvarujemo dobit i imamo sve veći udeo na tržištu.

Naravno, kontrolišemo naše troškove i investiranja. Do kraja juna trebalo bi da otvorimo još jedan objekat u Novom Sadu, ukupno treći u Srbiji. Pokušavamo da ostvarimo najbolji mogući rezultat koji možemo.

B&F: Mislite da je sada dobar momenat za investiranje u nove objekte?

N. Karakostas: Mislim da je uvek dobro investirati u vreme velikih kriza. I dalje se držimo naših investicionih planova, samo smo daleko oprezniji. Imamo 63 prodavnice u Grčkoj, uskoro tri u Srbiji i tri na Kipru. Imamo u planu da otvorimo naše prodavnice u Bugarskoj, Makedoniji i Albaniji već sledeće godine.

Naša vizija je da postanemo vodeći na Balkanu, a što se tiče Srbije cilj nam je da, recimo u naredne tri godine, ostvarimo udeo od 20 odsto tržišta, što bi nas dovelo u lidersku poziciju.

B&F: Da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima Megastores Electroniki u Srbiji?

N. Karakostas:
Naravno, iako ostvareni rezultat malo odstupa od prošlogodišnje prognoze, čemu je isključivo doprinela kriza. Uprkos njoj, naš biznis i dalje uspešno funkcioniše. Trenutno imamo 90 zaposlenih i uposlićemo još 25 kad otvorimo poslovnicu u Novom Sadu.

B&F: Koje je Vaše mišljenje o politici uvoza i izvoza u Srbiji i šta biste preporučili srpskim vlastima?

N. Karakostas: Uvozne stope su veoma visoke, u potrošnoj elektronici one variraju između 5 i 15 odsto na različitim tržištima, što je velika razlika koja, na kraju, utiče i na cenu. Konačno, taj novac bi trebalo da se ulaže u velike projekte važne za zemlju i to mogu da razumem. Takođe nam ne olakšava ni zakon koji u Srbiji nalaže da svi proizvodi vezani za elektriku moraju da imaju izdate sertifikate o ispravnosti u Srbiji, uprkos tome što već imaju potvrde izdate od strane Evropske unije. To je nepotreban trošak.

Na putu ka EU porezi će biti postepeno smanjivani, što bi trebalo da dovede i do jeftinijih proizvoda, a u slaboj ekonomiji i sa malim prosečnim dohotkom po glavi stanovnika, to je velika razlika.Nikos Karakostas:

Marko Miladinović

broj 55, maj 2009.

Pročitajte i ovo...