Home VestiBiznis & Finansije Turizam u regionu: Pad ili stagnacija?

Turizam u regionu: Pad ili stagnacija?

by bifadmin

Prema najnovijim analizama, Crnu goru je do sada posetilo skoro 16% manje turista nego lane, dok hrvatski Zavod za statistiku navodi da Hrvatska beleži pad turistčkih poseta od gotovo 6%. Međutim, ostale državne institucije ne priznaju ove brojke, te izlaze u javnost sa optimističnijim prognozama.

Kako piše Biznis, Crnu Goru je u prva četiri meseca ove godine posetilo 86 400 turista, što je 15,7% manje nego u istom razdoblju prošle godine, a prednjače posetioci iz BiH, Srbije i Makedonije. Navjiše turističkih noćenja zabeleženo je u Herceg Novom, a ne u Budvi, kao što je do sada bio slučaj. Razlog tome mogu biti i budvanske cene, za koje su mnoge turističke organizacije apelovale da budu snižene.

Međutim, Ministarstvo turizma Crne Gore objavilo je da ovih dana u toj državi boravi 20 500 turista, isto koliko je bilo i početkom prošlog juna. Postoje prognoze da turistička poseta uopšte neće opasti u odnosu na prošlu godinu, iako su predviđanja, s obzirom na aktuelnu krizu, početkom godine bila mračna. Procene Svetskog saveta za turizam i putovanja govore da će crnogorski prihodi od turizma ove godine biti malo veći nego prošle, ali i da će broj noćenja biti manji za nekoliko desetina hiljada.

Naši drugi susedi, Hrvati, zadovoljni su posetom od milion turističkih dolazaka u prva četiri meseca, što je 5,7% manje nego prošle godine. Iako mnogi misle da će Hrvatsku sada posetiti 15 do 20 % manje turista nego lane, Ministarstvo turizma smatra da će ovaj broj biti samo 2% manji nego prošle godine. Hrvatski mediji prenose da lokalni ugostitelji ipak više veruju mračnim prognozama, te ovi u priobalnim područjima zatvaraju svoje trgovinske i ugostiteljske objekte, što zbog krize, što zbog zakona o zabrani pušenja.

Kada je reč o Srbiji, koja svoju turističku ponudu zasniva na raznim manifestacijama i seoskom turizmu, za podrobniju analizu ćete morati da sačekate novi boj Biznis & Finansija, koji izlazi 10. juna, a čija je tema upravo turizam.

Pročitajte i ovo...