Home VestiBiznis & Finansije Rezultati dosadašnje spoljnotrgovinske razmene

Rezultati dosadašnje spoljnotrgovinske razmene

by bifadmin

U prva četiri meseca ove godine, uvoz i izvoz u Srbiji su pali za više od trećine, ali sa njima i deficit za 39% (koji je 2484,7 miliona dolara). Suficit smo ostvarili u robnoj razmeni sa bivšim članicama SFRJ, a najveći deficit sa Rusijom, uglavnom zbog uvoza energenata.

Prema podacima Privredne komore Srbije, najveći izvoznici iz Srbije u prva četiri meseca ove godine bili su U.S. Steel, Jugoimport SDPR, HIP Petrohemija, Tigar gume i Loher elektro.

Za njima slede preduzeće Hemofarm, Impol Seval, Tarket, Valjaonica bakra iz Sevojna i Tetrapak.

Prema pisanju E kapije prvorangirani na listi, U.S. Steel najviše je izvozio beli lim debljine do 0,2 milimetra, uglavnom u Italiju, Portugal, Holandiju i Egipat, a izgleda da Italija vodi i u potražnji za ostalim toplovaljanim proizvodima.

Drugoplasirani na listi PK, Jugoimport SDPR, je prednjačio izvozom ne oružja, već muške odeće, velikim delom u Irak, ali dobar deo razmene su bile i bombe, granate, torpeda i slično oružje (pogađate, takođe u Irak).

U globalu, na listi prvih deset proizvoda u izvozu Srbije u aprilu, najtraženiji je bio kukuruz, a u prvim mesecima godine muška odeća i delovi za mašine. Naravno, tu su i maline, spoljne gume za automobile, limovi, hula hop čarape, lekovi za maloprodaju i sl.

Prema podacima Zavoda za statistiku, u protekla 4 meseca izvezeno je robe u vrednosti od 2 274,3 miliona dolara, što je 34,6% manje nego u istom periodu prošle, a uvoz nas je koštao 4 759 miliona dolara, dakle 37% manje nego lane. Ako računamo u evrima, izvoz je pao za 24,3%, a uvoz za 27%.

Pokrivenost uvoza izvozom je 47,8%, za razliku od prošle godine, kada je bila 46%. Više od polovine ukupne razmene imali smo sa članicama EU, ali suficit u razmeni ostvaren je sa ex Ju državama – BiH, Crnom Gorom i Makedonijom. Najveći deficit ostvaren je u razmeni sa Rusijom, pre svega zbog uvoza energenata.

Pročitajte i ovo...