Home VestiBiznis & Finansije Stimulacija struje nastale iz obnovljivih izvora

Stimulacija struje nastale iz obnovljivih izvora

by bifadmin

Maj je, između ostalog, protekao u dogovorima oko cene struje i utvrđivanju neminovnog prelaženja na alternativne, obnovljive resurse za proizvodnju energije. Ovih dana ministar Škundrić objavio je da će do 1. jula biti usvojen dokument o stimulaciji cene struje dobijene iz obnovljivih izvora.

E kapija navodi da će ova vrsta stimulacije biti preuzeta iz prakse ostalih zemalja, koje stimulišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa, kojima je inače naša zemlja bogata, poput vode, vetra, sunca i biomase. Ovom odlukom će energetske kompanije biti obavezane da kupuju struju proizvedenu u skladu sa ekološkim principima po višim cenama (fid-in tarife).

Prema njegovim rečima, dokument kojim se određuju fid-in tarife je gotov i on će kao podzakonski akt biti dat u proceduru narednih dana. Predlog je da se za razliku od cene od četiri evrocenta po kilovat času, kolika je komercijalna cena električne energije, malim hidrocentralama plaća između sedam i devet centi, a onima koji proizvode struju koristeći snagu vetra oko 10 centi.

Ovo je jedan od segmenata reforme neefikasnog energetskog sistema u Srbiji. S obzirom na činjenicu da se kod nas troši tri puta više energije po stanovniku nego u EU, preduzimanje političkih mera bilo je neophodno. Neke od njih se mogu preduzeti u kratkom vremenskom roku, ali one, poput regulative u građevinarstvu i industriji, zahtevaju više vremena.

Prema savetima relevantnih naučnika i ekologa (IAE), do 2050. godine 50% električne energije trebalo bi da se proizvodi iz obnovljivih izvora, čime bi se prepolovila emisija CO2 na globalnom nivou. Zato je bitno doneti obavezujuće političke odluke, ali i investirati 45 000 milijardi dolara u proizvodne pogone koji koriste alternativnu energiju.

Pročitajte i ovo...