Home VestiBiznis & Finansije Piratska partija ulazi u Evropski parlament

Piratska partija ulazi u Evropski parlament

by bifadmin

Piratska partija je izvojevala veliku pobedu na švedskim izborima za Evropski parlament i maršira prema Briselu. Posle meseci kampanje protiv dobro etabliranih partija u Švedskoj i po nekim komentarima „sramnog“ suđenja The Pirate Bay sajtu, ova partija je uspela da sakupi dovoljan broj glasova i imaće verovatno zagarantovana dva mesta u parlamentu Evropske Unije.

pirate party logoKada je pre tri godine ova partija osnovana, većina medija je bila skeptična, dok su se neki i podsmevali. Ispostavilo se da nisu bili upravu i da je čitav pokret, koji se zalaže protiv zaštite autorskih prava na način na koji se trenutno štiti, uzeo maha u svesti ljudi koji se bave modernim tehnologijama. Danas je Piratska partija uspela ono što neki nisu verovali da je moguće – da uzme mesto u parlamentu.

Na osnovu 99.9% prebrojanih glasova, Pirati su uzeli 7.1% i čak pobedili neke od partija sa „sugim stažom“ na političkoj sceni Švedske. Država Švedska u Evropski parlament daje 18 poslanika, a pirati će sigurno imati zagarantovano jedno, ali verovatno i dva mesta u ovoj instituciji.

ArrrrRik Folkvindž, lider Piratske partije je izjavio povodom izbornih rezultata: „Zajedno smo promenili izgled evropske politike. Nebitno kako će se završiti noć, mi smo je promenili. Osećaj je divan. Građani su razumeli da je vreme da se napravi razlika. Stariji političari su uzeli učešće u načinu života mladih generacija, deo po deo. Mi ne prihvatamo masovnu prismotru od strane vlasti“.

Izlazak na izbore u Švedskoj je bio 42%, što je malo više u odnosu na izbore 2004. godine. To znači da je skoro 200.000 Šveđana glasalo za Piratsku partiju. Ovo je drastičan porast popularnosti, jer je na nacionalnim izborima 2006. godine, Piratska partija osvojila 34.918 glasova. Uspeh pirati duguju delom i presudi u procesu protiv The Pirate Bay torrent sajta, u kom su četvorica osnivača osuđena za kršenje autorskih zakona. Nakon završetka suđenja u prvom stepenu, članstvo ove partije se utrostručilo i sada ima više od 48.000 članova, što je više i od glasova koji su osvojili na izborima 2006. godine.

Ova vest je odjeknula širom sveta. Nakon prebrojavanja glasova i ispravljanja nekih podataka, nova informaija je da će piratska partija definitivno imati dva mesta u parlamentu EU. Švedska ukupno daje 20 mesta, ali dok ne stupi Lisabonski ugovor na snagu, samo 18 ima pravo glasa.

Piratska partija se zalaže za slobodu govora, zaštitu privatnosti i slobodno preuzimanje materijala sa interneta. Ovakve partije postoje u mnogim državama, a trend njihovog osnivanja je sve učestaliji tako da se može govoriti o globalnom pokretu.

O The Pirate Bay sajtu i Piratskoj partiji opširnije smo pisali u broju 54, od aprila 2009. godine. Takođe, pogledajte sve tekstove u vezi sa The Pirate Bay sajtom i Piratskom partijom.

Pročitajte i ovo...