Home VestiBiznis & Finansije Svetska banka: BiH pred bankrotom

Svetska banka: BiH pred bankrotom

by bifadmin

Stand-by aranžman uz značajnu finansijsku podršku drugih međunarodnih institucija, uključujući Svetsku banku, mogao bi pokriti deficit u koji je BiH zapala i tako sprečiti ekonomski kolaps.

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Jane Armitaž izjavila je da se Bosna i Hercegovina suočava se s finansijskim kolapsom i da će bankrotirati do kraja godine. „BiH ne može da priušti ovakav sistem, i političari i javnost moraju shvatiti realnost, a to je da nemate novca za plaćanje računa“, izjavila je Armitaž u razgovoru za Dnevni avaz, dodajući da Međunarodni monetarni fond nudi dosta jeftinog novca koji im treba, kako bi smanjili manjak u budžetu.

Prema njenim rečima, stand-by aranžman bi, uz značajnu finansijsku podršku drugih međunarodnih institucija, uključujući Svetsku banku, mogao pokriti deficit u koji je BiH zapala i tako sprečiti ekonomski kolaps. Također, Armitaž je istakla da BiH mora što pre postati samoodrživa, ističući da je od kritične važnosti za njenu budućnost da se vlada vrati dogovoru s MMF-om.

Pročitajte i ovo...