Home VestiBiznis & Finansije Afrika: nova vakcina protiv side

Afrika: nova vakcina protiv side

by bifadmin

U Južnoj Africi, gde se održava peta konferencija Međunarodnog društva za borbu protiv side, počela su klinička ispitivanja vakcine protiv virusa HIV-a koja je proizvedena u Africi.

Na konferenciji se najveći broj izveštaja bavi oitanjima prevencije i lečenja ove bolesti. Predsednik Međunarodnog društva za borbu protiv side, dr Eli Katabira , rekao je tim povodom za BBC da je do sada na planu lečenja side postignuto mnogo, ali da je pacijentima potrebno garantovati stalnu negu:

U ponedeljak je objavljen i jedan naučni izveštaj u kojem se navodi da je broj slučajeva obolelih od side u nekim zemljama u Africi među homoseksualnim muškarcima i do deset puta veći nego što je to slučaj sa heteroseksualcima.

U izveštaju, objavljenom u medicinskom časopisu Lanset, navodi se da „getoizacija“ homoseksualaca i predrasude koje ih prate dovode do njihove izolacije i maltretiranja, što ih tera da u seksualnim odnosima pribegavaju rizičnom ponašanju.

Problem je u tome što mnogi homoseksualni muškarci imaju i ženske seksualne partnere, čime se opasnost od širenja zaraze povećava, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se poziva na preduzimanje svih neophodnih mera s ciljem boljeg obrazovanja stanovništva u oblasti borbe protiv širenja virusa HIV-a.

Pročitajte i ovo...